News

Ce măsuri poate lua România după bombardamentele rușilor asupra porturilor dunărene. Explicațiile specialiștilor

Poate lua România măsuri importante după bombardamentele rușilor asupra porturilor dunărene? Experții militari vin cu explicații.
04.09.2023 | 08:19
Ce masuri poate lua Romania dupa bombardamentele rusilor asupra porturilor dunarene Explicatiile specialistilor
Poate lua România măsuri după bombardamentele rușilor asupra porturilor dunărene? Ce spun experții militari. Sursa foto: World Observer / Twitter / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce măsuri poate lua România după bombardamentele tot mai intense și mai dese ale rușilor asupra porturilor dunărene? Iată o întrebare la care analiștii militari vin cu explicații importante.

Poate lua România măsuri după bombardamentele rușilor asupra porturilor dunărene? Ce spun experții militari

După un repaus de câteva zile, forțele de ocupație ale Moscovei au lansat noi atacuri la granița României cu Ucraina. În weekend, Rusia a atacat masiv porturile ucrainene de pe Dunăre. Duminică dimineața, Kievul a anunțat că a respins peste 20 de drone de fabricație iraniană.

ADVERTISEMENT

Acest lucru nu a împiedicat ca mai multe explozii să fie înregistrate la Reni și Izmail. La fel ca în august, aceste bombardamente s-au auzit și de pe teritoriul României. Vorbim de tentative ale Rusiei de a bloca exportul cerealelor ucrainene.

Atacuri au avut loc și luni dimineața. Peste 15 drone au fost lansate asupra portului Izmail. Acestea au provocat pagube importante la nivelul infrastructurii, iar resturile de drone au incendiat mai multe clădiri, a declarat guvernatorul regiunii, Oleh Kiper pe Telegram.

ADVERTISEMENT

Atacurile de luni au loc cu câteva ore înainte ca președintele rus Vladimir Putin și omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, să poarte discuții în stațiunea rusă de la Marea Neagră Soci.

Revenind la atacurile de la doi pași de România, experții militari explică ce ar putea face țara noastră pentru a-și asigura securitatea. Riscul ca o dronă a Rusiei să ajungă în țara noastră există. Nu este uriaș, dar nu trebuie eliminat din ecuație.

ADVERTISEMENT

Contraamiralul (r) dr. Constantin Ciorobea, ex-locţiitor al şefului Secţiei operaţii informaţionale din comandamentul NATO JFC NAPLES, din Italia, este convins că rușii vor lovi în continuare cu drone și nu cu rachete. În contact cu antiaeriana Ucrainei UAV-urile kamikaze pot devia necontrolat de la curs și pot pica oriunde, inclusiv în România.

În unele locuri, România este la doar 100 de metri de Ucraina, putem avea surprize neplăcute. Această posibilitate este destul de mică. În plus, dronele respective au mai puțină substanță explozivă decât o rachetă (…). Totuși, Doamne ferește, ne putem trezi cu vreo casă lovită, pentru că accidentele sunt accidente, se pot întâmpla“, susține contraamiralul, pentru Adevărul.

ADVERTISEMENT

Ciorobea: ”România poate lua măsuri limitate”

Au existat voci care au cerut ca țara noastră să ia decizii importante de securitate după aceste atacuri de la graniță. Constantin Ciorobea explică faptul că, în ciuda bombardamentelor rușilor, România poate lua măsuri limitate.

Noi nu putem muta brusc acolo sisteme antiaeriene suplimentare pentru că rușii pot interpreta această mișcare ca fiind una agresivă față de ei. Este o chestiune foarte sensibilă fiindcă ar putea crește tensiunea între Rusia și NATO. Drept urmare, repet, nu se poate întări dispozitivul defensiv atâta timp cât nu am avut un incident.

Acum putem acoperi zona cât mai bine cu sisteme de radiolocație, pentru a avea o imagine cât mai fidelă, și sunt convins că acest lucru este deja realizat. În plus, ne ajută și NATO, care are în zonă tot timpul trei aeronave de supraveghere. Toate aceste surse combinate ne dau o imagine fidelă a ce se întâmplă în zonă“, a explicat contraamiralul.

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a...
Cîrstea, transfigurată: au apărut imaginile cu Sorana după momentul terifiant la care a asistat la Roma VIDEO
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf...
EXCLUSIV Dovezile amantlacului dintre Anamaria Prodan și Dan Alexa, descoperite de Laurențiu Reghecampf în dormitorul matrimonial. Antrenorul a izbucnit în plâns când a aflat că este înșelat
"Ce-i aia, frate? Face cerculeţe". Locuitorii unei comune de lângă Capitală, şocaţi de ce au văzut pe cer în miez de noapte
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe...
Fosta iubită a Prinţului Cristea a ieşit la plajă şi i-a înnebunit pe italieni: Incredibil de frumoasă!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la șapte luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani...
„Trădarea” anului în televiziune! Pleacă de la Pro TV, după 26 de ani și se vehiculează că a semnat deja cu Antena 1
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Inteligența Artificială schimbă Codul Rutier. Șoferii vor circula după noi reguli
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie...
Un ciclon loveşte România. Roxana Bojariu, Elena Mateescu şi Florinela Georgescu anunţă urgie în următoarele zile
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată...
Imagini cu casa lui Mihai Neșu. A construit-o în 3 ani și arată spectaculos. „Nu e ușor să fii mereu pe șantier”
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește...
Îngrășământul ideal pentru roșii, ardei și castraveți. Aplică-le acest tratament și vor crește într-o bucurie