News

Război în Ucraina, ziua 525. Rusia, atac cu drone la portul dunărean Ismail. Reacția MApN

Război în Ucraina, ziua 525. S-a aflat câte teritorii au fost eliberate în timpul contraofensivei. Anunțul a fost făcut de vicepremierul Ucrainei.
02.08.2023 | 19:21
Razboi in Ucraina ziua 525 Rusia atac cu drone la portul dunarean Ismail Reactia MApN
Război în Ucraina, ziua 525. Rusia, atac cu drone la portul dunărean Ismail. Sursa foto: Twitter.com
ADVERTISEMENT
02-08-2023
16:28

Zona portuară în apropierea granițelor României, vizată în atacurile recente din Ucraina

Ministerul Apărării Naționale condamnă continuarea atacurilor “nejustificate și ilegale” asupra zonelor locuite de civili și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei.

“Ministerul Apărării Naționale condamnă ferm agresiunea armată a Federației Ruse împotriva Ucrainei și continuarea atacurilor nejustificate și ilegale împotriva zonelor locuite de civili și elementelor din infrastructura critică ale Ucrainei.

În ceea ce privește situația generată de atacurile executate în cursul nopții trecute, care au vizat elemente de infrastructură portuară din zona Ismail, în apropierea granițelor României, din evaluările structurilor cu responsabilități ale Ministerului Apărării Naționale, nu au fost identificate amenințări militare directe la adresa teritoriului național sau apelor teritoriale ale României”, au transmis reprezentanții  MApN, într-un comunicat.

 

02-08-2023
15:53

Atacurile rușilor au afectat 40.000 de tone de cereale

În timpul atacului rus asupra portului Ismail, aproape 40.000 de tone de cereale au fost afectate, a declarat Oleksandr Kubrakov, vicepremierul ucrainean. Cerealele trebuiau să fie livrate în China, Israel și țări africane. “Rușii au atacat depozitele de cereale. Aproape 40.000 de tone de cereale care ar fi trebuit să ajungă în țările africane, China și Israel au fost avariate”, a spus Kubrakov.

Atacurile rusești cu drone au provocat pagube semnificative porturilor ucrainene de pe Dunăre, care au devenit cruciale pentru exportul de cereale. Miercuri dimineață Rusia a atacat porturile de export de cereale ale Ucrainei, inclusiv unul de la granița cu România, iar Ministerul ucrainean al Apărării a anunțat că un siloz de cereale din portul dunărean Ismail a fost avariat.

Miercuri, într-o conversație telefonică cu Vladimir Putin, președintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a cerut președintelui rus „să nu ia nicio măsură care ar putea contribui la escaladarea tensiunilor” la Marea Neagră. El a subliniat, de asemenea, importanța acordului de cereale din care Moscova s-a retras în iulie, considerând acel acord un fel de „punte către pace”.

Kremlinul relatează că Putin a cerut sprijinul lui Erdogan în exportul de cereale rusești, repetând că refuză să reînnoiască acordul cu Ucraina. 

02-08-2023
09:10

Klaus Iohannis, reacție după atacurile de pe Dunăre ale rușilor: ”Acestea sunt crime de război”

Președintele României a reacționat după ce rușii au lansat noi atacuri în apropiere de țara noastră, mai exact asupra portului ucrainean Ismail. Klaus Iohannis a precizat că bombardamentele armatei lui Putin sunt inacceptabile și reprezintă crime de război.

Aceste atacuri continue ale Rusiei împotriva infrastructurii civile de pe Dunăre, în apropierea României, sunt inacceptabile. Sunt crime de război și continuă să afecteze capacitatea Ucrainei de a-și trimite produsele alimentare către cei care au nevoie, în lume”, a precizat Klaus Iohannis într-o postare pe contul său de Twitter.

02-08-2023
07:14

Rusia, atac masiv cu drone la portul dunărean Ismail. Bombardamentele, văzute din Tulcea

În noaptea de marți spre miercuri și în această dimineață, dronele rusești au avariat infrastructura portuară din Odesa și au vizat din nou capitala Kiev din mai multe direcții, au anunțat autoritățile ucrainene.

Bombardamentele rusești s-au apropiat din nou la doar 15 km de România. Trupele ruse din Marea Neagră au lansat un nou atac cu drone Geran-2 asupra portului Ismail din Regiunea Odesa, aflat în apropierea frontierei cu România.

Se pare că ținta principală a dronelor rusești a fost reprezentată de un depozit de combustibili, care se presupune că era întrebuințat de Forțele Armate ale Ucrainei. În urma incendiului, acesta a ars complet. Potrivit unor martori din zonă, cel puțin opt dorne rusești au lovit portul ucrainean de pe Dunăre și zonele din vecinătatea acestuia, scrie Defense România.

”Ținta evidentă a inamicului a fost infrastructura portuară și industrială a regiunii. Forțele de apărare aeriană au lucrat non-stop timp de aproape 3 ore”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Telegram.

Pe Facebook și pe Twitter au apărut mai multe clipuri cu exploziile din portul Ismail.

 

Război în Ucraina, ziua 525. Viceministrul ucrainean al Apărării, Anna Malyar, a precizat că informațiile despre kilometrii de înaintare a trupelor sunt actualizate de obicei o dată pe săptămână, deoarece situația de pe front este foarte dinamică și sunt raportate atunci când apărătorii ucraineni s-au consolidat deja în zonele eliberate.

Război în Ucraina, ziua 525. Trupele ucrainene înaintează treptat

“Încercăm să actualizăm informațiile o dată pe săptămână. De obicei, de la o zi la alta, situația este instabilă, deoarece trupele nu sunt înrădăcinate, iar a doua zi poate fi o situație complet diferită”, a explicat Anna Malyar.

ADVERTISEMENT

Ministrul adjunct al apărării a declarat că forțele de apărare avansează treptat, dar în toate direcțiile. “De exemplu, în cursul săptămânii trecute, dacă vorbim despre direcția Bakhmut, au fost eliberați 2 kilometri pătrați, totalul este deja de 37 de kilometri pătrați. Dacă în sud, săptămâna trecută au fost eliberați peste 12 (kilometri pătrați – UNIAN), iar împreună mai mult de 204 kilometri pătrați.

Acum, în toate direcțiile, atât în sud, cât și în est, treptat, dar facem progrese. Și inclusiv, apropo, nu numai în direcția Bakhmut. Dar, încă o dată, trebuie să câștigăm un punct de sprijin și atunci vom putea vorbi despre toate acestea”, a subliniat Malyar.

ADVERTISEMENT

Inamicul suferă pierderi  în mai multe direcții

Ea a mai menționat că Forțele de Apărare au sarcina nu doar de a avansa și de a  elibera teritoriile, ci și de a distruge forțele defensive și ofensive ale ocupanților.

“Pentru că inamicul încearcă să preia inițiativa, pentru că acum noi avem de fapt inițiativa și avansăm. Dar aceasta este o situație precară și în mod constant, zilnic, trebuie să apărăm acest statut al părții care are acum inițiativa strategică.

ADVERTISEMENT

Pentru că rezistența care se desfășoară acum la acțiunile noastre ofensive, atât în est, cât și în sud – este fără precedent de mare. Și faptul că sunt distruse stațiile de război radio-electronic, sunt distruse depozitele de armament, sunt distruse instalațiile de rachete ale inamicului – asta trebuia să lupte împotriva noastră, să se miște aici, dar datorită Forțelor noastre Armate acest lucru nu se va mai întâmpla”, a afirmat Malyar.

 “Inamicul suferă pierderi grele în toate direcțiile în care încearcă să avanseze. Dar noi nu îi oprim doar acolo, ci îi ucidem acolo. Și ei suferă pierderi grele în ceea ce privește numărul luptătorilor lor”, a subliniat Malyar.

ADVERTISEMENT

Peste 3.000 de ruși au pierit

Zilele trecute, generalul-locotenent Alexander Pavlyuk, a declarat că în cursul săptămânii forțele de apărare au distrus aproximativ 3.740 de ocupanți ruși și 494 de unități de arme și echipamente militare.

Malyar a raportat că trupele rusești încearcă fără succes să oprească ofensiva în direcția Bakhmut. În același timp, ocupanții încearcă să îndepărteze forțele ucrainene din direcția estică a ofensivei în direcțiile Kupyansk, Limansk și Svatovski. Aceasta a menționat că invadatorii ruși au sporit semnificativ bombardamentele în direcția estică, dar armata ucraineană a respins toate atacurile în lupte istovitoare.

ADVERTISEMENT