Te-ai gândit vreodată ce melodii rupeau topurile muzicale atunci când ai venit pe lume? Unele dintre ele sunt și astăzi cântate pe marile scene și încă fac furori.
Iată un clasament al hiturilor din perioada 1960-2004, realizat de qbebe.ro. Piesele se ascultau în intervalul menționat pe discuri sau casete și nicidecum pe youtube, așa cum se întâmplă în prezent.
În anul 1960, melodia care se afla pe buzele tuturor românilor era cea a Aidei Moga, ”A fost de ajuns o melodie”. Solista spunea că succesul i se datorează surorii sale, Lavinia: ”Dacă nu veneam la București, aș fi rămas o anonimă”, declara Aida într-un interviu cu profesorul universitar dr. Gheorghe Sarău.
Un an mai târziu, în 1961, avea să cucerească publicul Aurelian Andreescu, cu piesa ”Oameni”. Soliști din actuala generație au mai fost auziți interpretând cântecul.
Aurelian Andreescu era nu doar cântăreț al ”Epocii de Aur”, ci și compozitor. Se spune că muzica era pentru el pură pasiune, iar vocea lui avea un timbru vocal unic.
”A fost probabil cel mai valoros interpret pe care l-a avut muzica ușoară românească din timpul său, și nu numai. Cânta pentru satisfacția sa . Avea vocea tremolată, viguroasă, încânta publicul, pe care l-a iubit și respectat totdeauna. Era echilibrat și avea sufletul nobil”, a transmis compozitorul Temistocle Popa.
În anul 1962 apărea ”Lalele”, fredonată de Luigi Ionescu. Piesa a intrat rapid în inimile românilor, care o cumpărau ca pe bandă rulantă. Cu siguranță și astăzi mai auziți, din când, în când, faimosul vers: ”Lalele, lalele, frumoasele mele lalele!”.
În anul 1963, Margareta Pâslaru a fascinat cu vocea sa prin interpretarea melodiei ”Cum e oare?”. Piesa era printre cele mai ascultate în perioada respectivă. Tot atunci, artista își cucerea fanii cu ochii săi de un albastru rar întâlnit. În prezent, Margareta Pâslaru are 79 de ani.
În anul 1964 Margareta Pâslaru continua ascensiunea în muzică. A lansat ”Două rândunici”, șlagărul auzindu-se peste tot: la tv, radio și în localurile unde artista era solicitată să cânte. Tot în 1964, Margareta Pâslaru a câștigat premiul UTM la Festivalul Mamaia.
În anul 1965 devenea hit melodia ”Doar băieții sunt de vină”, care-i aparținea Luminiței Dobrescu. Aceasta a fost prima care a câștigat festivalul ”Cerbul de Aur”. În perioada comunistă a fugit din țară, stabilindu-se în Germania. Dacă vrei să afli întregul top al pieselor hit, până în anul 2004, citește continuarea pe qbebe.ro