News

Ce nu au voie să facă sub nicio formă administratorul sau președintele de bloc. Toți românii care stau la comun trebuie să cunoască acest detaliu. Nu așa se stabilesc cotele la întreținere

Românii care locuiesc la bloc declară de obicei numărul de persoane care locuiesc într-un apartament, pentru a fi stabilite așa zisele cote la întreținere.
24.02.2024 | 10:00
Ce nu au voie sa faca sub nicio forma administratorul sau presedintele de bloc Toti romanii care stau la comun trebuie sa cunoasca acest detaliu Nu asa se stabilesc cotele la intretinere
Ce nu au voie să facă sub nicio formă administratorul sau președintele de bloc. Toți românii care stau la comun trebuie să cunoască acest detaliu. Nu așa se stabilesc cotele la întreținere
ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, există cazuri când cineva declară că într-un apartament trăiesc două persoane, însă se poate ca o rudă din străinătate să vină în vizită timp de trei luni. Așadar, în astfel de situații oamenii se vor gândi uneori să nu declare locatarul în plus, pentru a nu plăti cheltuieli suplimentare.

Ce nu au voie să facă sub nicio formă administratorul sau președintele de bloc

De obicei planurile le sunt dejucate de vecinii băgăcioși pârâcioși, iar în 2024 tot mai multe blocuri sunt dotate cu camere de supraveghere. Acestea sunt montate cu scopul clar de a oferi siguranță tuturor, însă în ce condiții s-ar putea folosi administratorul sau președintele de aceste camere pentru a spiona locatarii și pentru a stabili astfel cotele la întreținere?

ADVERTISEMENT

Răspunsul îl oferă cei de la Avocatnet.ro: niciodată! Asta, pentru că montarea unui sistem de supraveghere înseamnă prelucrarea unor date personale, sub incidența regulamentului GDPR. Astfel, imaginile surprinse de aceste camere sunt strict pentru a oferi siguranță locatarilor și nu au nicio valoare ca și mijloace de spionaj.

“Scopul în care pot fi prelucrate datele cu caracter personal ale persoanelor vizate prin intermediul sistemelor de supraveghere video la nivelul asociațiilor de proprietari este legat de asigurarea pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică, precum și a împrejmuirilor afectate acestora.

ADVERTISEMENT

Camerele de supraveghere nu pot fi folosite pentru a stabili cotele la întreținere

Prelucrarea acestor date (imaginea) şi în alte scopuri decât cel sus-menţionat (de exemplu, supravegherea persoanelor care intră și locuiesc în condominiu în scopul stabilirii cotelor de întreţinere pe fiecare apartament sau monitorizarea permanentă a comportamentului celorlalți proprietari din condominiu).

Așadar, aceasta este considerată incompatibilă cu scopul iniţial sau chiar o prelucrare cu rea-credință și ca atare, o astfel de prelucrare poate fi considerată ilegală”, arată Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

ADVERTISEMENT

Conform sursei citate, în teorie există un temei legal și legitim ca toți cei ce intră în bloc să fie supravegheați și ”inventariați”, însă acele camere nu au fost puse acolo pentru acest scop. Așadar, Autoritatea transmite clar că cei din asociații ar putea avea probleme legale dacă abuzează de putere și folosesc imaginile respective în scopuri greșite.

Conform legii, locatarii dintr-un bloc trebuie să știe că nu au voie, dacă montează o cameră de supraveghere, ca aceasta să surprindă spații comune sau spațiul public. Totuși, există și situații în care nu există restricții, dacă o cameră de supraveghere ar fi filma doar ușa de la intrarea în apartament, din motive de siguranță.

ADVERTISEMENT

Mai mult, înregistrările pot rămâne stocate pe o durată de maximum 30 de zile, iar asociațiile de proprietari care dețin camere de supraveghere au obligația legală să afișeze semne de avertizare prin bloc, prin care este semnalată prezența acestora. Cine nu respectă aceste obligații poate primi o amendă de 300 de lei, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: