Soția lui Albert Einstein, Mileva, era nevoită să respecte reguli stricte. Fizicianul i-a impus anumite obligații privind aspecte din gospodărie, dar și unele care vizau relația lor.
Albert Einstein a fost unul dintre cei mai renumiți oameni de știință din toate timpurile și a avut numeroase realizări. A fost un fizician strălucit și autorul teoriei relativității, iar în 1921 i s-a decernat Premiul Nobel pentru Fizică.
Cu toate acestea, renumitul om de știință nu a fost tocmai un soț și un tată exemplar. Albert Einstein îi trimitea scrisori de dragoste primei sale soții, Mileva Maric, însă i-a impus și anumite obligații.
Cei doi s-au cunoscut îm 1896, la Institutul Politehnic din Zurich, Mileva fiind cu patru ani mai mare decât fizicianul. Era singura femeie care studia fizica în cadrul Institutului, iar între cei doi a început o relație de prietenie. În 1903, cei doi au devenit soț și soție.
La 11 ani de când s-au căsătorit, au stabilit că pot fi doar prieteni, deși aveau trei copii. De dragul lor, Albert Einstein și Mileva au exclus varianta de a divorța. Pentru a-și salva căsnicia, fizicianul i-a impus partenerei sale reguli stricte și se aștepta ca aceasta să le urmeze.
Albert Einstein îi cerea soției sale să îl servească, dar să nu aștepte semne de afecțiune din partea lui. De asemenea, omul de știință voia ca Mileva Maric să-i gătească trei mese pe zi și să se asigure că hainele sale sunt în ordine. Trebuia, de altfel, să se asigure că nimeni nu a folosit biroul fizicianului.
Fizicianul a enunțat regulile pentru soția sa în 1914. Regulile impuse de Einstein se găsesc în volumul scris de Walter Isaacson, “Einstein: Viaţa și universul său”. Unele reguli vizau și aspecte privind relația lor.
Einstein i-a cerut soției să renunțe la toate relațiile personale cu el, dacă acestea nu erau necesare din punct de vedere social. Mileva nu trebuia să se aștepte să aibă parte de orice fel de intimitate cu fizicianul și nici să-i reproșeze ceva în legătură cu acest aspect.
Mileva Maric nu trebuia să se aștepte ca soțul ei să stea cu ea acasă sau să călătorească împreună. Aceasta trebuia să părăsească biroul sau dormitorul bărbatului atunci când i se cerea acest lucru, fără să încerce să se opună.
Soția marelui fizician nu avea voie să mai vorbească dacă nu i se cerea acest lucru și nici să-l critice pe soțul ei. Mileva nu avea voie nici să-și denigreze soțul în fața celor trei copii.
În cele din urmă, soția nu a mai putut suporta comportamentul fizicianului, așa că a plecat din casa lor din Berllin. Mileva i-a luat cu ea și pe cei trei copii, Liserl, Hans-Albert și Eduard.
În 1919, cei doi au divorțat, iar Albert Einstein nu părea afectat de acest lucru. Mai mult, chiar a declarat că era fericit să stea singur, “în apartamentul său mare, într-o liniște netulburată de nimic”, notează omofon.com.
După oficializarea divorțului, Albert Einstein s-a căsătorit pentru a doua oară cu Elsa Lowenthal, verișoara lui. A cunoscut-o în timpul unei vizite la Berlin, unde locuia alături de fosta soție. După ce s-au căsătorit, Elsa era dispusă să respecte regulile impuse de soțul ei, deși nu era fericită.
Fizicianul chiar i-a fost infidel soției sale, pe care a înșelat-o inclusiv cu secretara lui, Bette Neumann. În 1935, Elsa și Einstein s-au mutat în SUA, însă aceasta a murit după numai un an.
În 1922, un curier l-a întrebat pe Einstein ce e fericirea. În loc ce bacșiș, omul de știință i-a scris niște cuvinte înțelepte pe o hârtie, care au devenit, ulterior, “Formula Fericirii”.
“O viață simplă și modestă aduce mai multă bucurie decât urmărirea succesului într-o neliniște constantă”, a fost mesajul lui Albert Einstein. În 2017, biletul a fost vândut cu o sumă de peste un milion de dolari.