Oamenii din anturajul dictatorului și al consoartei își amintesc că, în zilele obișnuite, celor doi le plăcea să mănânce simplu și să consume, în special, preparate pe bază de plante.
Totuși, la ocazii speciale se pregăteau preparate speciale. Toate din bucătăria tradițională pentru că soții Ceaușescu nu erau amatori de preparate exotice, deși ar fi putut avea orice își doreau.
„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor. Chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau.
Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!
Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele”, scrie Mihaela Moraru Ceauşescu, fiica lui Marin Ceauşescu (fratele mai mare al fostului lider comunist) în volumul ”Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.
”De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită”, mai povestește nepoata dictatorului.
Scriitoarea Maria Dobrescu recompune în volumul ”La curtea lui Ceauşescu” meniul unei zile obişnuite: ”Îi plăcea să mănânce simplu, ciorbă de ştevie, mâncare de spanac, urzici. Nu era pretenţios, dacă ştiai să i-o faci din buruieni multe, era minunat. Carne de porc? Poate doar sâmbăta şi duminica”.
Din interviurile cu persoane din anturajul familiei Ceauşescu, Maria Dobrescu a mai aflat că mesele nu erau pline de bucate, ci totul era bine chivernisit. Era achiziționată doar cantitatea de alimente care se putea consuma.
Micul dejun era frugal: o cană de ceai cu lapte, o felie de şuncă, una de brânză şi, din când în când, un ou fiert. La prânz era consumat cu plăcere un pahar de vişinată.
Dacă Nicolae Ceaușescu prefera vinul, ”tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a mai povestit Mihaela Ceaușescu.
Tot ea a dezvălui că pentru ocaziile speciale mâncarea pentru 8-15 persoane era pregătită de bucătăreasa cuplului cu o seară înainte. Preparatele favorite erau ciorbele acrite foarte mult, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne.