News

Ce nu lipsea niciodată de pe masa soților Ceaușescu de Crăciun. Mulți se vor mira: ”Era vai și amar”

Cuplul prezidențial din perioada comunistă nu ducea lipsă de nimic. Totuși nu-și doreau preparate exotice, ci apreciau bucătăria tradițională.
24.12.2022 | 15:40
Ce nu lipsea niciodata de pe masa sotilor Ceausescu de Craciun Multi se vor mira Era vai si amar
Nicolae și Elena Ceaușescu nu se abăteau de la preferințele lor culinare Foto: jurnalul.ro
ADVERTISEMENT

Oamenii din anturajul dictatorului și al consoartei își amintesc că, în zilele obișnuite, celor doi le plăcea să mănânce simplu și să consume, în special, preparate pe bază de plante.

Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Crăciun

Totuși, la ocazii speciale se pregăteau preparate speciale. Toate din bucătăria tradițională pentru că soții Ceaușescu nu erau amatori de preparate exotice, deși ar fi putut avea orice își doreau.

ADVERTISEMENT

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor. Chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau.

Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

ADVERTISEMENT

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele”, scrie Mihaela Moraru Ceauşescu, fiica lui Marin Ceauşescu (fratele mai mare al fostului lider comunist) în volumul ”Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

Ce vin îi plăcea lui Nicolae Ceaușescu să deguste

”De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită”, mai povestește nepoata dictatorului.

ADVERTISEMENT

Scriitoarea Maria Dobrescu recompune în volumul ”La curtea lui Ceauşescu” meniul unei zile obişnuite: ”Îi plăcea să mă­nân­ce simplu, ciorbă de ştevie, mâncare de spanac, urzici. Nu era pretenţios, dacă ştiai să i-o faci din buruieni multe, era minunat. Carne de porc? Poate doar sâmbăta şi duminica”.

Din interviurile cu persoane din anturajul familiei Ceauşescu, Maria Dobrescu a mai aflat că mesele nu erau pline de bucate, ci totul era bine chivernisit. Era achiziționată doar cantitatea de alimente care se putea consuma.

ADVERTISEMENT

Micul dejun era frugal: o cană de ceai cu lapte, o felie de şuncă, una de brânză şi, din când în când, un ou fiert. La prânz era consumat cu plăcere un pahar de vişinată.

Ce obișnuia să bea Elena Ceaușescu

Dacă Nicolae Ceaușescu prefera vinul, ”tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a mai povestit Mihaela Ceaușescu.

Tot ea a dezvălui că pentru ocaziile speciale mâncarea pentru 8-15 persoane era pregătită de bucătăreasa cuplului cu o seară înainte. Preparatele favorite erau ciorbele acrite foarte mult, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne.

ADVERTISEMENT