Life

Ce obiecte trebuie să ai obligatoriu în mașină. Lipsa lor îți poate aduce o amendă uriașă

Ce obiecte trebuie să ai obligatoriu în mașină. Lipsa lor se pedepsește cu amenzi uriașe. Toți șoferii trebuie să știe aceste detalii.
14.09.2023 | 15:24
Ce obiecte trebuie sa ai obligatoriu in masina Lipsa lor iti poate aduce o amenda uriasa
Ce obiecte trebuie să ai în mașină. Sursa foto: Freepik/standret
ADVERTISEMENT

Șoferii trebuie să știe că sunt anumite obiecte pe care e obligatoriu să le aibă în mașină. Dacă nu le au asupra lor, pot risca să primească amenzi foarte mari.

Ce obiecte trebuie să existe obligatoriu în mașină. Poți primi amenzi uriașe dacă nu le ai

Mulți români dețin permis de conducere și mașină, astfel că trebuie să fie foarte responsabili atunci când se află în mașină și să aibă asupra lor documentele și obiectele necesare. În caz contrat, se pot alege cu o amendă uriașă.

ADVERTISEMENT

În mașina oricărui șofer trebuie să existe, în permanență, anumite obiecte. Este vorba despre trusa medicală, extinctorul și triunghiurile reflectorizante, care nu trebuie să lipsească.

De asemenea, șoferilor le este recomandat de către specialiști să aibă la îndemână și o veste reflectorizantă, pentru orice situație ce ar putea apărea pe drum.

ADVERTISEMENT

În cazul în care apar probleme tehnice sau chiar un accident, șoferul trebuie să fie întotdeauna pregătit. Astfel de obiecte ar putea fi de mare ajutor în anumite situații.

Un șofer trebuie să aibă obligatoriu cu el câteva documente atunci când este cu mașina. Acestea sunt cartea de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare al autoturismului.

ADVERTISEMENT

Asigurarea auto obligatorie, documentele care să ateste inspecția periodică (ITP-ul) a mașinii și rovinieta nu trebuie să-i lipsească șoferului atunci când pleacă la drum.

Sunt și unele obiecte pe care e recomandat să le ai cu tine la drum, chiar dacă nu sunt obligatorii. De exemplu, o roată de rezervă va fi foarte utilă în caz că faci pană. De altfel, e bine să ai și ustensilele necesare pentru a schimba roata.

ADVERTISEMENT

Specialiștii le recomandă șoferilor să aibă cu ei și un kit de pană și pompă de umflat roți și un manometru compact pentru a măsura presiunea din roți. Hainele de schimb ar putea fi și ele foarte utile, notează auto-blid.ro.

Alte obiecte recomandate sunt hărțile fizice. Acestea te vor salva dacă se întâmplă să apară probleme cu aplicațiile de navigare în timp ce ești în drum spre destinație.

Obiectele pe care e bine să le ai iarna în mașină

Atunci când este iarnă, în afară de cauciucurile specifice pentru sezonul rece, ar fi bine să ai și alte obiecte în mașină, chiar dacă nu sunt obligatorii. Ar fi bine ca autoturismul tău să fie dotat cu lanțuri antiderapante pentru zăpadă, cu lopată pentru zăpadă și cu o racletă pentru a curăța geamurile.

În plus, e bine să ai cu tine mănuși de protecție, dar și lichid antigel, după cum recomandă specialiștii. Dacă pleci la un drum mai lung iarna, e bine să ai în mașină apă, alimente și o pătură. O lanternă și o baterie externă pentru a-ți încărca telefonul mobil ar fi foarte utile în ademenea situații.

În sezonul rece ar putea exista riscul ca șoferii să rămână înzăpeziți, așa că e bine să fie pregătiți cu obiectele necesare până când își pot continua drumul.

ADVERTISEMENT