News

Ce obligații au pacienții infectați cu COVID. Schimbări importante ale legii

28.10.2020 | 15:40
Ce obligatii au pacientii infectati cu COVID Schimbari importante ale legii
ADVERTISEMENT

Pacienții depistați pozitiv cu noul coronavirus au obligația de a-și anunța medicul de familie despre diagnosticul primit  și despre locul în care se vor izola, a decis Ministerul Sănătății.

Modificarea și completarea Ordinului ministrului Sănătății nr. 1.513/2020 prevede modificări ale traseului pacientului depistat pozitiv la noul coronavirus și modificări ale obligațiilor medicilor de familie privind evaluarea și monitorizarea pacienților aflați în autoizolare.

ADVERTISEMENT

Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Obligațiile pacienților și medicilor de familie

Potrivit actului normativ, toți pacienţii depistaţi pozitiv pentru SARS-CoV-2 la testarea RT-PCR au obligația de a contacta și informa medicul de familie despre ipoteza în care se află, inclusiv cu privire la locul în care au decis să se izoleze.

ADVERTISEMENT

Medicul de familie are obligația luării în evidență și monitorizării stării de sănătate a persoanelor respective şi de transmite direcției de sănătate publică fișa de monitorizare a persoanei izolate.

Evaluarea va fi făcută telefonic de către medicul de familie, iar în urma acesteia, pe baza chestionarului prevăzut în Fișa de monitorizare, pacienții vor fi încadrați în trei categorii clinice:

ADVERTISEMENT

a) Pacienți asimptomatici sau cu simptome ușoare, care nu necesită internare și care se pot izola la domiciliu sau la locaţia declarată, în situația în care declară că au condiții de izolare, sau într-o locaţie alternativă ataşată unei unităţi sanitare, ori în spaţii special desemnate în cazul în care nu are condiții de izolare.

În cazul izolării la domiciliu sau în locația declarată de pacient, medicii de familie vor monitoriza zilnic starea de sanătate. Aceşti pacienţi asimptomatici sau simptomatici cu forme uşoare ce au încheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test pozitiv, declaraţi vindecaţi fără al doilea test de control, îşi pot relua activităţile curente şi profesionale cu păstrarea distanţării şi purtarea măştii acasă şi la locul de muncă pentru încă 10 zile, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.

ADVERTISEMENT

b) Pacienții simptomatici cu factori risc, care la recomandarea medicului de familie, la solicitarea și cu acordul lor, vor fi transportați prin intermediul SAJ/SABIF, la spitalele care tratează pacienți COVID, unde vor fi evaluaţi clinic, prin teste de laborator, și, dacă se consideră necesar, examinare radiologică pulmonară sau examen computer tomografic.

Evaluarea se poate face prin internarea pacientului, prin spitalizare de zi, sau fără internarea pacientului (consult şi examene paraclinice la camera de gardă/UPU/CPU).

c) Pacienţii simptomatici cu forme medii sau severe vor fi internaţi, cu acordul lor, în spitale de faza I sau II care au în structură secţii de terapie intensivă sau în spitale suport, în cazul în care spitalele de faza I sau II nu au secţii de terapie intensivă, perioada de internare fiind stabilită de medicul curant.

Monitorizarea stării de sănătate a pacientului pe perioada izolării la domiciliu sau la locaţia declarată de acesta (inclusiv a celor care trebuie să rămână în izolare după externare n.r.) se face de către medicul de familie, zilnic, telefonic, prin consultaţie medicală la distanţă. Pentru pacienţii care nu sunt înscrişi pe lista unui medic de familie, monitorizarea zilnică este efectuată de către direcţia de sănătate publică judeţeană sau a municipiului Bucureşti.

Medicul de familie va declara pacientul vindecat pe baza rezultatelor monitorizării zilnice, prin consultaţia medicală la distanţă, considerând drept criterii de vindecare absenţa manifestărilor clinice pe parcursul perioadei de monitorizare. Starea de vindecat va fi comunicată în scris prin scrisoare medicală transmisă prin utilizarea mijloacelor de comunicare electronică la distanţă direcţiei de sănătate publică judeţene/a municipiului Bucureşti, care are obligaţia introducerii statutului de vindecat în platforma Corona-forms în decurs de 24 de ore de la primirea scrisorii.

Pacienţii care prezintă sechele post-COVID-19 după externare (dispnee, fatigabilitate, tulburări neurologice şi altele) vor trebui monitorizaţi în continuare atât de medicul de familie, cât şi în servicii de specialitate, cu controale regulate ale funcţiei pulmonare, cardiace, computer tomografie, test de mers, alte investigaţii considerate necesare de medicul curant.

ADVERTISEMENT