Ce poți face, de fapt, cu pliculeţele de silicagel. Nu le mai arunca. Compusul chimic reprezintă un material granular cu o porozitate mare și care este obținut prin deshidratare în condiții speciale ale gelului de bioxid de siliciu.
În ce fel poți utiliza pachetele cu silicagel. De acum înainte nu le vei mai da la coșul de gunoi. Ce întrebuințări au granulele care se găsesc sub forma unor mărgele albe, cel mai frecvent în cutiile cu încălțăminte.
Ele mai pot fi puse în cutiile cu medicamente. Au un rol foarte important pentru că absorb umiditatea și condensul, însă puține persoane le păstrează în locuință. Majoritatea aleg să le arunce fără să știe cât de utile sunt.
Produsul păstrează bijuteriile intacte și le ține departe de rugină și umiditate. Sfatul specialiștilor ne arată să punem 2 – 3 plicuri în cutia cu accesoriile din aur sau din argint și să uităm de grija defectelor ce pot apărea.
Mai atenție însă unde se păstrează cutia cu bijuterii. Aceasta nu trebuie lăsată la vederea copiilor sau la nivelul animalelor de companie pentru că bilele de silicagel sunt toxice pentru organism. De astfel, pe ambalajul lor scrie că nu se mănâncă.
O altă întrebuințare pe care o are silicagelul în locuință se adresează telefonului mobil care a căzut în apă sau a fost udat de ploaie. Aparatul se pune la uscat în săculeții cu acest compus chimic și se acoperă complet pentru o perioadă de 24 de ore. Ulterior, telefonul se repornește.
Actele și documentele vor avea o durată de viață mai mare dacă ții cont de felul în care sunt păstrate. Hârtiile trebuie puse în folii de plastic în care se adaugă și un plic cu aceste granule, apoi se depozitează într-o cutie.
Se poate proceda în același mod și cu fotografiile care odată cu trecerea timpului au tendința să își piardă culorile și să se deterioreze. De asemenea, plicurile cu silicagel fac ca lamele de ras din baie să nu mai ruginească.
De acum înainte păstrează-le împreună cu acest compus chimic într-un bol de plastic. Se folosesc 4-5 săculeți. Lama folosită se lasă la uscat până când nu mai are deloc apă pe ea și abia apoi se pune la păstrare.