Life

Ce prevede, de fapt, legea asociațiilor de proprietari în 2024. Toți românii care stau la bloc trebuie să își cunoască drepturile. Cât sunt penalitățile pentru întârzierea la plata întreținerii

La ce riscuri se supun cei care nu plătesc întreținerea la bloc la timp. Sancțiunile dure pe care le prevede Legea asociațiilor de proprietari.
03.02.2024 | 10:00
Ce prevede de fapt legea asociatiilor de proprietari in 2024 Toti romanii care stau la bloc trebuie sa isi cunoasca drepturile Cat sunt penalitatile pentru intarzierea la plata intretinerii
Ce riscă cei care nu plătesc întreținerea la bloc la timp. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Anul 2024 vine la pachet cu o serie de modificări pentru persoanele care locuiesc la bloc. Legea asociațiilor de proprietari prevede anumite penalizări pentru cei care întârzie la plata întreținerii. În ce constă această penalizare și în ce condiții se aplică.

Ce sancțiuni riscă cei care nu plătesc la timp cota de contribuție la bloc

Persoanele care locuiesc la bloc trebuie să știe că, începând cu anul 2024, regulile sunt mai dure. De acum încolo, cei care nu plătesc la timp întreținerea vor fi trași la răspundere, în numele legii.

ADVERTISEMENT

Mai exact, există o prevedere legală care stipulează pedeapsa pentru cei care neglijează data limită de plată a întreținerii. Sancțiunea este de ordin financiar, iar suma nu este deloc una mică.

Încă din anul 2018, există o Lege a asociațiilor de proprietari care reglementează modul în care se stabilește sancțiunea în astfel de situații. Locatarii blocului trebuie să fie la curent cu această lege pentru a nu avea surprize.

ADVERTISEMENT

Potrivit legii deja menționate, proprietarii sau chiriașii care locuiesc în bloc au la dispoziție 30 de zile pentru a plăti cotele de contribuție. Termenul de 30 de zile începe să curgă de la data la care au fost afișate listele la avizier.

Cum se calculează penalitățile și cât de repede trebuiesc achitate

Cei care ignoră acest termen, nu vor scăpa prea ușor. Potrivit legii, dacă în acest termen de 30 de zile nu este plătită cota de contribuție, încep să se aplice penalitățile.

ADVERTISEMENT

Aceste penalități sunt stabilite de asociațiile de proprietari. În principiu, acestea sunt de cel mult 0.2% pentru fiecare zi de întârziere. Foarte important de reținut este faptul că penalități nu pot depăși cuantumul cotei de contribuție.

Cu alte cuvinte, penalitățile nu pot fi mai mari decât suma aferentă lunii respective. Însă, cu cât termenul de întârziere va fi mai mare, cu atât va crește și penalizarea.

ADVERTISEMENT

Sumele încasate din penalități sunt alocate instant fondului de penalități al blocului. Acest fond va fi folosit pentru diverse reparații al spațiului comun, însă, niciodată pentru alte scopuri.

Persoanele care figurează pe lista întârziaților vor fi, obligatoriu, notificați în scris de către administratorul blocului. Dacă nici după 90 de zile de la afișarea listelor nu se efectuează plata, președintele de bloc are dreptul să acționeze în judecată proprietarul.

ADVERTISEMENT
Tags: