News

De la ce vârstă a copilului ești obligat să-l treci la întreținere. Mulți părinți nu știu când trebuie să declare noul membru al familiei la asociația de proprietari

Mulți părinți din România nu știu de la ce vârstă a copilului sunt obligați să-l treacă la întreținere. Prevederile clare din lege.
10.09.2023 | 14:35
De la ce varsta a copilului esti obligat sal treci la intretinere Multi parinti nu stiu cand trebuie sa declare noul membru al familiei la asociatia de proprietari
Prevederi clare în lege: de la ce vârstă a copilului sunt obligați părinții să-l treacă la întreținere. Sursa foto: gds.ro
ADVERTISEMENT

De la ce vârstă a copilului revine obligație unui părinte să-l treacă la întreținere? La această întrebare au existat mai multe confuzii în rândul cetățenilor. O lege din 2018 face însă lumină.

Prevederi clare în lege: de la ce vârstă a copilului sunt obligați părinții să-l treacă la întreținere

Declararea persoanelor la întreținere, o chestiune sensibilă în țara noastră. Foarte multor români li s-a întâmplat să aibă probleme și discuții cu vecinii pe tema trecerii unei persoane în plus la întreținere. Astfel de controverse apar în orice asociație de locatari.

ADVERTISEMENT

În 2021, un proiect legislativ înregistrat la Senat a readus în prim-planul atenţiei posibilitatea de scutire de la plata întreţinerii a copiilor cu vârsta de până în trei ani. De notat că această prevedere a existat pentru o perioadă scurtă, în vechea lege a asociaţiei de proprietari.

Prevederea avea la bază o lege din 2017 (Legea nr. 230/2007) privind ”înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari”. Aici fusese introdusă prevederea conform căreia copiii sub trei ani puteau fi scutiţi de la plata cheltuielilor de consumuri individuale de către asociaţii.

ADVERTISEMENT

De subliniat că această scutire nu era obligatorie. Era doar o opţiune a asociaţiei de proprietari. ”Scutirea” a avut efecte reduse sau chiar nule. Ea făcea referire la consumurile individuale ce prezintă cheltuielile ce sunt oricum contorizate individual.

Lucrurile s-au clarificat în 2018. Atunci, această opţiune a scutirii copiilor mici de la plata cheltuielilor de consumuri individuale a fost înlocuită cu Legea nr. 196/2018. (actuala lege a asociaţiilor).

ADVERTISEMENT

Obligația clară pentru părinți în privința numărului de membri ai familiei

Așadar, în actuala lege a asociaţiilor de proprietari nu există nicio prevedere legată de scutirea copiilor mici (de până la trei ani) de la cheltuielile de întreţinere.

În plus, conform Legii nr. 196, proprietarii din blocuri ”au obligaţia să anunţe, în termen de 10 zile, orice schimbare intervenită în numărul membrilor familiei, inclusiv prin naşteri”.

ADVERTISEMENT

De notat că acelaşi articol al legii face referire, pe lângă nașteri, și la deces, căsătorii, persoane luate în spaţiu, sau ca urmare a închirierii sau împrumutării locuinţei.

Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei”, scrie în Art. 30 din Lege.

ADVERTISEMENT