De la ce vârstă a copilului revine obligație unui părinte să-l treacă la întreținere? La această întrebare au existat mai multe confuzii în rândul cetățenilor. O lege din 2018 face însă lumină.
Declararea persoanelor la întreținere, o chestiune sensibilă în țara noastră. Foarte multor români li s-a întâmplat să aibă probleme și discuții cu vecinii pe tema trecerii unei persoane în plus la întreținere. Astfel de controverse apar în orice asociație de locatari.
În 2021, un proiect legislativ înregistrat la Senat a readus în prim-planul atenţiei posibilitatea de scutire de la plata întreţinerii a copiilor cu vârsta de până în trei ani. De notat că această prevedere a existat pentru o perioadă scurtă, în vechea lege a asociaţiei de proprietari.
Prevederea avea la bază o lege din 2017 (Legea nr. 230/2007) privind ”înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari”. Aici fusese introdusă prevederea conform căreia copiii sub trei ani puteau fi scutiţi de la plata cheltuielilor de consumuri individuale de către asociaţii.
De subliniat că această scutire nu era obligatorie. Era doar o opţiune a asociaţiei de proprietari. ”Scutirea” a avut efecte reduse sau chiar nule. Ea făcea referire la consumurile individuale ce prezintă cheltuielile ce sunt oricum contorizate individual.
Lucrurile s-au clarificat în 2018. Atunci, această opţiune a scutirii copiilor mici de la plata cheltuielilor de consumuri individuale a fost înlocuită cu Legea nr. 196/2018. (actuala lege a asociaţiilor).
Așadar, în actuala lege a asociaţiilor de proprietari nu există nicio prevedere legată de scutirea copiilor mici (de până la trei ani) de la cheltuielile de întreţinere.
În plus, conform Legii nr. 196, proprietarii din blocuri ”au obligaţia să anunţe, în termen de 10 zile, orice schimbare intervenită în numărul membrilor familiei, inclusiv prin naşteri”.
De notat că acelaşi articol al legii face referire, pe lângă nașteri, și la deces, căsătorii, persoane luate în spaţiu, sau ca urmare a închirierii sau împrumutării locuinţei.
”Proprietarii din condominii au obligaţia să notifice preşedintelui orice schimbare intervenită în structura şi numărul membrilor familiei prin deces, căsătorii sau naşteri, persoanele luate în spaţiu, precum şi locatarii/comodatarii ca urmare a închirierii sau a împrumutării locuinţei”, scrie în Art. 30 din Lege.