News

Vârsta de pensionare va crește pentru acești salariați: “Asta înseamnă o aliniere a contributivității”

Vârsta de pensionare va crește pentru o parte dintre salariații din România, asta însemnând o ”aliniere a contributivității”, conform ministrului propus Marius Budăi.
15.06.2023 | 07:16
Varsta de pensionare va creste pentru acesti salariati Asta inseamna o aliniere a contributivitatii
Vârsta de pensionare va crește. Foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Practic, lovitura va fi grea pentru pensionații special, care vor fi nevoiți să iasă la pensie ca restul lumii, pe la 60 de ani. Totodată va crește și perioada la care se va raporta calculul și se va majora treptat și perioada petrecută în activitate. PSD e pus pe treabă în acest nou mandat și promite reforme importante, deși rămâne de văzut care va fi realitatea.

Vârsta de pensionare va crește pentru acești salariați

”În primul rând va creşte vârsta de pensionare, în al doilea rând va creşte perioada la care se va raporta calculul, deci nu se va mai face acel calcul pe ultimele 6 luni, ultima lună sau ultimele 12 luni – treptat vom ajunge ca să ne raportăm la veniturile din întreaga perioadă, asta înseamnă o aliniere a contributivităţii”, a spus Budăi.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, magistrații se vor putea pensiona la 60 de ani, nu la 65 ca și restul categoriilor sociale. Momentan, specialii sunt cu adevărat speciali pentru că se pot pensiona la 49 de ani. Angajații din sistemul juridic au anunțat deja proteste, pentru că nu acceptă sub nicio formă aceste schimbări.

”Dacă vorbim de magistraţi nu se vor mai permite perioade asimilate şi, aşa cum era proiectul iniţial, se va începe de la 20 de ani strict în magistratură, urmând ca în următorii 5 ani, an de an, să crească această perioadă până la 25 de ani, dacă vorbim de restul categoriilor, erau categorii care aveau un mandat fie de 4 ani fie de cel puţin 14 ani – toate acestea au crescut şi s-au aliniat la 25 de ani, deci acestea sunt lucruri care îndreaptă foarte mult sistemul către sistemul contributiv şi ajungem să avem şi vârsta de pensionare crescută similar la 65 de ani, dar şi raportarea la întreaga perioadă a veniturilor”, a declarat Budăi.

ADVERTISEMENT

Desigur, PSD și Budăi vor aștepta raportul Comisiei Europene referitor la acest subiect, pentru a afla și părerea experților europeni despre majorarea vârstei de pensionare în întreg sistemul ”special”. Budăi a insistat, totuși, că această trecere nu va fi făcută peste noapte, pentru că ar bulversa sistemul.

”Da, creşte vârsta de pensionare şi este prevăzut în amendamente la 65 (de ani, n.r.), cu excepţia magistraţilor, care rămân la 60, dar restul, toate categoriile, la 65 de ani. Raportarea de calcul se va face la stagiul complet, aşa cum este prevăzut, dar nu vom face o raportare peste noapte, pentru că ar însemna o bulversare a sistemelor şi sunt măsuri tranzitorii şi, sigur, veniturile din toată perioada vor fi luate în calcul”, le-a spus parlamentarilor Marius Budăi.

ADVERTISEMENT

Concret, Budăi anunță că tranziția spre ”noile norme” va fi de 5 ani, ca oamenii să se obișnuiască. ”Toată această perioadă tranzitorie înseamnă practic şi respectarea protecţiei asupra unor decizii ale Curţii Constituţionale, dar înseamnă şi respectarea independenţei sistemelor şi mai ales o posibilitate de a lăsa perioada de tranziţie astfel încât să nu existe bulversări mari fie în sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională sau în justiţie sau în oricare alt sistem până la urmă”, a explicat Budăi.

PSD promite ca salariul minim pe economie să urce la 500 de euro net în următorii doi ani, iar Marius Budăi a subliniat că e vorba despre o directivă europeană în acest sens, care ar trebui aplicată în doi ani de la publicare, adică până prin 2024-2025. Cu toate acestea, Budăi a recunoscut că aceste implementări nu pot fi făcute decât după mediul de afaceri și cu sindicatele.

ADVERTISEMENT

”La finalul acestui mandat, orice angajat trebuie să câștige minim 500 de euro net lunar, iar câștigul salarial mediu net să ajungă la 1000 de euro. Acest guvern va avea grijă și de cei care au muncit o viață întreagă. Așa cum am făcut de fiecare dată când ne-am aflat la guvernare, pensiile vor crește”, a explicat Marcel Ciolacu.

ADVERTISEMENT