Sporturi

Ce program va avea România pentru titlu în Fed Cup! Există și o veste proastă

22.04.2018 | 14:52
Ce program va avea Romania pentru titlu in Fed Cup Exista si o veste proasta
ADVERTISEMENT

România pentru titlu în Fed Cup. Acesta este obiectivul suprem în 2019, unul care nu sună deloc complicat, dacă ținem cont că avem patru jucătoare de top 40 în acest moment, plus alte două în top 70, situație unică în lume la ora actuală. Doar că trebuie ținut cont că nivelul este unul mult mai ridicat în Grupa Mondială, unde adversara se va alege dintre finalistele actualei ediții.

Astfel, în februarie 2019, România joacă pentru calificarea în semifinalele Fed Cup contra uneia dintre SUA, Franța, Cehia și Germania. Acest lucru s-ar putea schimba doar în cazul în care se va decide să se treacă la formatul de 16 echipe la start, lucru însă destul de puțin probabil să se întâmple pentru următoarea ediție. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, România ar putea fi cap de serie.

ADVERTISEMENT

România pentru titlu în Fed Cup. Șanse mici să fim gazde în actualul format

Totuși, în formatul de opt, România va avea o misiune complicată și de faptul că sunt șanse mari să jucăm primul tur în deplasare. Asta pentru că pe Cehia, Germania și Spania le-a înfruntat pe toate pe propriul teren ultima dată. Ar însemna că urmează un duel în deplasare. Doar contra SUA s-ar recurge la stabili gazda prin tragere la sorți. S-a jucat ultimul meci în 1981, pierdut de “tricolore”, dar pe atunci se disputa pe teren neutru și Japonia a fost gazdă.

Ceea ce înseamnă că România a fost învinsă la ultima confruntare directă de trei dintre cele patru posibile adversare din sferturile de finală. A trecut doar de Spania, la Galați. Cehia, echipa care a dominat ultimii ani în FedCup, dispune de Karolina Pliskova, 6 WTA, Petra Kvitova, 10, Barbora Strycova, 26, şi Katerina Siniakova, locul 52. Pare la ora actuală cel mai bun lot al competiţiei, alături de cele ale SUA, Germaniei şi, desigur, cel al României. Din Grupa Mondială, Franţa arată ca un adversar accesibil.

ADVERTISEMENT

România pentru titlu în Fed Cup. Franța pare cel mai accesibil adversar în sferturi

În lotul Germaniei, Julia Goerges, 11, şi Angelique Kerber, 12, sunt jucătoarele de bază. Ar mai fi Tatjana Maria, 61, şi Anna Lena Groenefeld, locul 20 la dublu. Şi SUA stă foarte bine, chiar şi fără surorile Williams. În acest weekend, cu Franţa, la Aix en Provence, pentru SUA au fost convocate Sloane Stephens, 9, Madison Keys, 13, Coco Vandeweghe, 16, şi Bethanie Mattek Sands, o specialistă la dublu.

Astfel, pentru primul meci din 2019, în care România va înfrunta una dintre cele patru semifinaliste, Franţa se anunţă a fi cel mai accesibil adversar. Baza acelei echipe ar fi Kristina Mladenovic, locul 20 WTA, iar celelalte jucătoare convocate pentru acest weekend nu sunt în prima sută în acest moment. Totuşi, Caroline Garcia, accidentată, şi Alize Cornet, cu unele probleme din cauza unei investigaţii de dopaj, ar putea fi eligibile în februarie 2018.

ADVERTISEMENT