Life

Ce reprezintă cifrele inscripționate pe ouă. Cum îți dai seama dacă produsul provine din surse sigure

Tu știi ce reprezintă cifrele inscripționate pe ouă? Ele te ajută, de fapt, să îți seama dacă produsul provine din surse sigure.
14.03.2024 | 13:59
Ce reprezinta cifrele inscriptionate pe oua Cum iti dai seama daca produsul provine din surse sigure
Ce reprezintă cifrele inscripționate pe ouă. Sursă foto: Pinterest
ADVERTISEMENT

Ce reprezintă cifrele inscripționate pe ouă? Cu siguranță le-ai observat și tu. În primul rând vedem termenul de valabilitate, însă mai pot exista și alte cifre ca ne pot induce în eroare.

Ce reprezintă cifrele inscripționate pe ouă

La fel ca și la alte produse din magazine, fiecare inscripție are rolul ei și nu este una întâmplătoare. Practic, doar câteva cifre îți pot da detalii despre conținutul unui produs, originea sa, dar și proprietățile sale.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă cifrele inscripționate pe ouă? Înainte de toate este bine să știm că în comerț găsim o mulțime de ouă, din diferite categorii. Avem ouă bio, ouă ceva mai albe, ouă ceva mai maronii.

În general găsești mai toate detaliile care te interesează pe cutia în care se află, la fel ca și în cazul ambalajelor altor produse. Cifrele care sunt ștanțate însă pe ou îți pot oferi și mai multe informații, însă sub cu totul altă formă.

ADVERTISEMENT

Mai exact, aceste cifre îți pot spune dacă ouăle au fost crescute ori procesate înainte să ajungă la raft. Totodată, ele te pot informa și în legătură cu tratamentele făcute înainte să fie distribuite și mai apoi vândute.

Cum îți dai seama dacă produsul vine din surse sigure

După cum este deja evident, calitatea unui ou depinde de condițiile de viață ale găinilor. Dieta păsărilor contează, iar la fel și modul în care acestea au fost crescute, dar și alte practici de producție.

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă cifrele inscripționate pe ouă, deci? Practic cifrele îți spun dacă produsul provine din surse sigure. Cifrele îți arată țara de origine, numărul de lot, poate chiar producătorul, dar și dacă găinile au fost crescute în libertatea sau nu.

Prima cifră din codul de ouă semnifică modul în care au fost crescute găinile. Cea de a doua în schimb este codul țării, adică România în cazul nostru, iar cea de a treia arată județul de proveniență.

ADVERTISEMENT

În partea finală, poți afla exploatația din care provine produsul, începând de obicei cu 001. Cum îți dai seama dacă o găină a fost crescută la sol sau în sistem ecologic? În funcție de cod:

  • Cod 0 – găinile au fost crescute în sistem ecologic
  • Cod 1 – găinile au fost crescute în sistem extensiv
  • Cod 2 – găinile au fost crescute la sol
  • Cod 3 – găinile au fost crescute în baterii.
ADVERTISEMENT