News

Ce restricții noi pot apărea în valul 4 înainte de măsura carantinării unor zone. Anunțul lui Raed Arafat

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat ce restricții pot apărea în valul 4 al pandemiei înainte de a se decide impunerea carantinei.
15.09.2021 | 07:27
Ce restricții noi pot apărea în valul 4 înainte de măsura carantinării unor zone. Anunțul lui Raed Arafat
Ce restricții noi pot apărea în valul 4 înainte de măsura carantinării unor zone. Anunțul lui Raed Arafat. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Numărul zilnic al cazurilor noi de Covid-19 din România a explodat în ultimele 24 de ore, cu aproape 4.000 de infectări raportate de Grupul de Comunicare Strategică (GCS).

În aceste condiții, rata de incidență crește accelerat la nivel național și autoritățile se pregătesc să ia măsuri pentru stoparea extinderii infectărilor.

ADVERTISEMENT

Până la plasarea în carantină a localităților, oficialii din Sănătate anunță posibilitatea impunerii unor restricții pentru cetățeni. Acestea au fost explicate și enumerate de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

Raed Arafat anunță ce restricții pot impune autoritățile înainte de măsura carantinării localităților

Secretarul de stat din MAI a explicat clar când se ajunge la plasarea în ”lockdown” a unei zone din cauza creșterii ratei de incidență.

ADVERTISEMENT

Pe de altă, parte, până la măsura carantinei, spune medicul Arafat, există un alt set de măsuri care se iau pentru a se încerca stoparea creșterii infectărilor.

Printre aceste restricții putem enumera: limitarea participării oamenilor la unele activități, interzicerea unor activități sau permiterea participării la ele pe baza certificatului digital Covid-19.

”Noi avem în Hotărârea de Guvern unele praguri care sunt prestabilite, și asta că să ușureze luarea deciziilor de către Comitetele Județene pentru Situații de Urgență. De exemplu, la Satu Mare a fost un număr de localități în care a crescut incidența semnificativ. Dar nu este suficient numai creșterea incidenței. Există un mecanism de calcul stabilit de INSP.

ADVERTISEMENT

DSP face acest calcul, dacă trece de 60 de puncte, înseamnă că este propunere de carantinare. Se face propunere de carantinare către INSP care o avizează. Ulterior se discuta în cadrul Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, și dacă se menține în comitet carantinarea localităților, atunci se emite ordinul pentru carantinare.

La acest moment avem șase localități în județul Satu Mare și o localitate în județul Sibiu care au fost carantinate prin această modalitate.

Până la carantinare, există alte măsuri. Există măsurile care se iau pe limitarea numărului persoanelor care participa la unele activități. Începe numărul să scadă, cu cât crește incidența. Poate interzicerea unor activități. Sau se permite participarea la ele cu condiția să prezinți certificatul verde”, a spus Raed Arafat, la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Rata de incidență a trecut de 1 la mie la nivel național

În ultimele zile, odată cu explozia numărului de cazuri noi de SARS-CoV-2, rata de infectare la nivel național a depășit valoarea de 1 / 1.000 de locuitori.

Există o serie de județe unde valul 4 al infectărilor e mai intens, iar rata de incidență a trecut sau se apropie de 2 la mie.

În Satu-Mare vorbim de o rată de 2,67 la mie, 1,85 avem în Ilfov, 1,74 în Bistrița-Năsăud și 1,68 în Municipiul București.

ADVERTISEMENT
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 850. 32 pagini + CD. Doar 10 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri