News

Ce riscă românii care au luat credite de la IFN-uri. Dobânzile imense pe care le-ar putea plăti

Analistul financiar Adrian Negrescu le-a oferit mai multe sfaturi prețioase românilor disperați care simt nevoia să se împrumute de la IFN-uri.
12.02.2024 | 22:34
Ce risca romanii care au luat credite de la IFNuri Dobanzile imense pe care lear putea plati
Ce riscă românii care au luat credite de la IFN-uri. Foto: Inquam
ADVERTISEMENT

Piața a fost invadată de reclame la diverse IFN-uri, care oferă credit foarte rapid, uneori doar ”cu buletinul”, sau după un control sumar al situației la ANAF. Oamenii cad în această capcană și apelează cu încredere la aceste împrumuturi, fără să fie conștienți că vor ajunge să de înapoi foarte mulți bani, raportat la cât s-au împrumutat.

Ce riscă românii care au luat credite de la IFN-uri

Adrian Negrescu a vorbit, așadar, pentru DC News, despre pericolul reprezentat de aceste IFN-uri. Aceste împrumuturi par foarte tentate pentru că promit banii în cont sau în mână în nici 24 de ore, doar cu buletinul sau cu o declarație de venit.

ADVERTISEMENT

Oamenii apelează cu încredere mai ales că nicio bancă nu vrea să-i ajute și, de cele mai multe ori, au nevoie de acești bani. O altă categorie care este abonată la IFN-uri e reprezentantă de persoanele dependente de pariuri, iar acest lucru este cunoscut de toată lumea, fără ca cineva să poată lua măsuri.

Singura problemă e că dobânzile sunt uriașe, iar contractele sunt uneori prea lungi și complicate pentru a fi înțelese de omul de rând. Așadar, specialiștii avertizează că românii se pot trezi că vor plăti dobânzi chiar și de 1000%, sau mai mult pentru acest tip de împrumut.

ADVERTISEMENT

”Este o vorbă la români: deschide ochii, ca să nu deschizi punga. Este valabil și în cazul acestor împrumuturi de la IFN-uri care se promovează foarte agresiv în spațiul public și care oferă dobânzi de până la 1000% și chiar mai mult.

Când ai nevoie de bani, când ai o înmormântare, când ai o problemă de sănătate și ai nevoie de bani de azi pe mâine, încearcă să împrumuți din orice altă parte decât la IFM-uri, pentru că la multe dintre aceste întreprinderi financiare contractele de împrumut sunt foarte punitive. Adică te poți trezi că plătești suma respectivă de vreo 100 de ori mai mult față de cât ai împrumutat”, a explicat Adrian Negrescu.

ADVERTISEMENT

Care este riscul atunci când apelăm la un IFN

De cele mai multe ori oamenii care apelează la IFN-uri nu mai pot să-și restituie la timp ratele, iar de atunci începe cu adevărat ”distracția”. Asta, pentru că ratele sunt titluri executorii, conform lui Adrian Negrescu. Așadar, oamenii nu realizează că pot rămâne fără casă sau bunuri personale, chiar și pentru o singură rată neplătită.

”Ratele respective sunt titluri executorii. Ceea ce înseamnă că riști să rămâi fără casă, fără bunuri personale, pentru că se poate întâmpla chiar și la o singură rată. Mare atenție, pentru că legislația în domeniul acesta este extrem de lax, adică este extrem de favorabilă IFN-urilor, mai puțin consumatorilor.

ADVERTISEMENT

Protecția consumatorilor a încercat, în ultimii ani, să controleze și să tragă un semnal de alarmă legat de acest segment, dar îmi este teamă că nu au rezolvat problema și, mai mult decât atât, au dus o mare parte din împrumuturile populației către această zonă de IFN-uri”, a explicat specialistul, conform sursei citate.

ADVERTISEMENT
Tags: