Life

Ce s-a ales de bancnotele de 20 de lei emise de BNR în urmă cu câțiva ani. Unele se vând pe OLX la prețuri exorbitante

Ce s-a întâmplat cu faimoasele bancnote cu chipul Ecaterinei Teodoroiu. În prezent, aproape că niciun român nu le mai are în posesie.
05.03.2024 | 13:46
Ce sa ales de bancnotele de 20 de lei emise de BNR in urma cu cativa ani Unele se vand pe OLX la preturi exorbitante
Bancnota cu Ecaterina Teodoroiu aproape că nu se mai folosește deloc. Sursa foto: bnr.ro
ADVERTISEMENT

În urmă cu trei ani, Banca Națională a României a emis o bancnotă care a scris istorie. Este vorba despre bancnota pe care apărea chipul Ecaterinei Teodoroiu. Aceasta a intrat în circulație, dar nu mulți români au avut ocazia să intre în posesia ei. În prezent, aceasta nu se mai găsește deloc.

Unde au dispărut bancnotele cu Ecaterina Teodoroiu

În 2021, pe piața monetară din România a apărut o bancnotă care a intrat în istorie. După mai multe manifestări de a pune chipul femeilor pe banii de la noi din țară, BNR s-a conformat și a lansat bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu.

ADVERTISEMENT

La început, aproape că toți românii și-au dorit să intre în posesia unei astfel de bancnote. Ceea ce nu mulți au știut este faptul că această bancnotă a fost lansată într-un număr limitat de unități.

Doar 30.000 de bancnote cu chipul Ecaterinei Teodoroiu au intrat în circulație. Punerea în circulație s-a realizat cu ajutorul sucursalelor regionale din București, Dolj, Iași, Timiș și Dolj.

ADVERTISEMENT

Inițial, bancnota cu chipul Ecaterinei Teodoroiu a avut valoarea nominală de 20 de lei. Acum, însă, valoarea ei a crescut, iar explicația este una simplă. Și anume, bancnota nu se mai găsește aproape deloc în circulație.

Bancnota istorică a ajuns de vânzare pe OLX

Bancnota cu Ecaterina Teodoroiu nu se mai folosește deloc. Prea puțini sunt românii care o mai au în posesie sau care aleg să plătească numerar, folosind-o. Dar, cei mai inventivi știu ce să facă cu ea.

ADVERTISEMENT

Fiind o bancnotă de colecție, care a scris istorie, cine o mai are acasă se poate considera norocos. Tocmai de aceea, o mare parte dintre persoanele la care a ajuns bancnota cu Ecaterina Teodoroiu au decis să o scoată la vânzare.

Bancnota în tiraj limitat se adresează colecționarilor, dar și celor care sunt dispuși să plătească o mică avere pe ea. Deși valoarea ei nominală este de 20 de lei, valoarea la care se tranzacționează, în prezent, este mult mai mare.

ADVERTISEMENT

Pe internet, au început să apară fel de fel de anunțuri postate de cei care au acasă bancnota cu Ecaterina Teodoroiu. Un internaut a cerut pe 100 de bucăți 2.500 de lei, însă, aceasta nu este cea mai scumpă ofertă.

Există anunțuri în care posesorii bancnotei profită la maxim de raritatea ei. Tocmai de aceea, unii dintre ei ajung să ceară mii de lei pentru o singură bucată.

ADVERTISEMENT
Tags: