Sport

Ce s-a întâmplat ultima dată când un portar a înscris ca în Lazio – Atletico. Unirea Urziceni făcea 8 puncte în grupa de Champions League!

Ivan Provedel este eroul lui Lazio după ce a marcat golul egalizator în partida cu Atletico Madrid de pe Stadio Olimpico, în prima etapă din Liga Campionilor.
20.09.2023 | 09:38
Ce sa intamplat ultima data cand un portar a inscris ca in Lazio  Atletico Unirea Urziceni facea 8 puncte in grupa de Champions League
Ivan Provedel a marcat în Lazio - Atletico Madrid 1-1. Sursă foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

A fost chiar ultima atingere a meciului cea care a stabilit scorul final, 1-1, în Lazio – Atletico Madrid. Iar cel care a dat lovitura finală a fost portarul italienilor, Ivan Provedel.

Ivan Provedel, al patrulea portar care înscrie în UEFA Champions League. Trecuseră 13 ani de la precedenta reușită

Provedel a înscris cu o lovitură de cap din centrarea excelentă a lui Luis Alberto în minutul 5 al prelungirilor. Imediat după acea reușită, centralul a fluierat finalul partidei.

ADVERTISEMENT

Nu se mai întâmplase din 2010 ca un portar să înscrie în UEFA Champions League, cea mai importantă competiție a cluburilor. În septembrie 2010 Vincent Enyeama transforma o lovitură de pedeapsă pentru Hapoel Tel Aviv în minutul 79 al partidei cu Lyon. Francezii conduceau cu 2-0, prin dubla lui Bastos, și se impuneau în final cu 3-1, după ce a mai marcat și Pjanic pe final.

Până la Ivan Provedel un singur portar reușise să marcheze în istoria Champions League. S-a întâmplat tot în faza grupelor, în decembrie 2009. Sinan Bolat a marcat la ultima fază pentru Standard Liege, în remiza contra celor de la Alkmaar.

ADVERTISEMENT

Doar un portar a mai înscris cu capul în Champions League, în 2009. În sezonul în care Unirea Urziceni făcea 8 puncte în Champions League

La fel ca Provedel, Bolat a reușit să înscrie cu o lovitură de cap. Reușita a fost extrem de importantă, deoarece a ajutat-o pe Standard să termine pe locul 3 în grupă, chiar peste AZ Alkmaar. Și să se califice astfel în Europa League în detrimentul olandezilor.

În același sezon al competiției, Unirea Urziceni făcea opt puncte într-o grupă cu Sevilla, Stuttgart și Rangers. Iar trofeul era în cele din urmă câștigat de Inter Milano, după o finală nebună cu Bayern Munchen. În vreme ce Unirea Urziceni mergea în chiar prima ediție de Europa League și era învinsă în 16-imi de Liverpool, 4-1 la general.

ADVERTISEMENT

UEFA Champions League are și un portar golgheter. Este vorba de Hans-Jorg Butt, cel care a marcat nu mai puțin de trei goluri în competiție. Și toate împotriva lui Juventus. But a fost un adevărat coșmar pentru “Bătrâna Doamnă”. Prima dată a marcat într-un Hamburg – Juventus 4-4 pe 13 septembrie 2000.

Hans-Jorg Butt, portarul golgheter din Champions League. I-a dat trei goluri lui Juventus! Și Provedel mai reușise să marcheze în carieră

Ulterior, în martie 2002, Butt înscria din nou în poarta lui Juventus, tot din lovitură de pedeapsă. O făcea pentru Bayer Leverkusen, care se impunea cu 3-1.În fine, Butt și-a amintit de victima favorită și în decembrie 2009, când înscria chiar la Torino într-o victorie a lui Bayern Munchen, scor 4-1.

ADVERTISEMENT

De altfel, Nici Ivan Provedel nu este la prima reușită a carierei. A mai înscris și în februarie 2020, într-un meci din Serie B, pentru Juve Stabia, într-un meci cu Ascoli, scor 2-2. Tot la ultima fază și tot cu o lovitură de cap.

ADVERTISEMENT