News

Ce să faci atunci când răcește copilul la grădiniță sau creșă. Lista medicamentelor pe care să nu le folosești acasă

Copilul vine răcit de la grădiniță sau de la școală. Medicul pediatru Mihai Craiu spune ce medicamente nu trebuie folosite acasă
29.10.2023 | 09:22
Ce sa faci atunci cand raceste copilul la gradinita sau cresa Lista medicamentelor pe care sa nu le folosesti acasa
Multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise, avertizează medicii pediatri / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Reputatul medic primar pediatru Mihai Craiu îi sfătuiește pe părinți cum să evite folosirea medicamentelor care sunt nepotrivite pentru copii, odată cu venirea frigului, deci și a răcelilor și gripei.

Tusea, declanșatorul alarmei

Mihai Craiu oferă sfaturi părinților care au copii la grădiniță sau la școala primară și care, odată cu temperaturile mai scăzute încep să tușească. De multe ori tusea este primul simptom.

ADVERTISEMENT

„A venit, a venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva… sau mai bine… urechile, să nu mai aud cum tușește fata/băiatul meu, după o lună de mers la grădiniță”, scrie medicul Mihai Craiu, pe pagina de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, în preambul.

„Tusea este probabil campionul absolut al declanșării unor emoții negative la părinți în acest sezon. Nu-i așa?Problema mare pe care o avem cu tusea, în fața unui copil mic, de grădiniță sau școală primară, este că aceasta ne produce exasperare și reacții de panică.

ADVERTISEMENT

Spre deosebire de febră sau diaree, de traumatisme sau alte incidente acute, care vin și trec repede (de obicei…), tusea vine și ‘stă’ în familie mai mult decât suntem pregătiți emoțional să suportăm..

Trebuie spus foarte clar că orice răceală banală a unui preșcolar va produce în medie 10 zile de tuse. Iar unii copii (cam un sfert din cei răciți) vor tuși chiar și după 20 de zile, fără să fi luat o altă boală. Doar vor tuși mult, fără alte semne de agravare.

ADVERTISEMENT

Medicamente ce nu trebuie folosite

„Trebuie să ne înarmăm cu multă răbdare!. De ce răbdare? Pentru că multe din medicamentele folosite pentru răceală și tuse la adult sunt nerecomandate copiilor sau chiar interzise (unele dintre ele).

Academia Americană de Pediatrie și FDA recomandă producătorilor de medicamente de acest tip (CCM – cough&cold medicines) să noteze în prospect că ele sunt interzise la copilul cu vârsta sub 4 ani, în special acele CCM destinate adulților.

ADVERTISEMENT

Care sunt aceste medicamente CCM care nu trebuiesc folosite acasă, fără supraveghere medicală continuă la preșcolari? Antitusive – dextrometorfan, codeină. Expectorante – guaiafezină. Descongestionante nazale – pseudoefedrină, fenilefrină.  Antihistaminice – bromfeniramin, clorfeniramin, difenhidramină

De fapt formularea FDA este una foarte fermă de contraindicație pentru codeină sau hidrocodonă la copiii sub 12 ani și de avertizare majoră (warning) la adolescenții de 12-18 ani cu obezitate, apnee obstructivă de somn sau alte boli în care aceste medicamente ar putea produce deces în timpul somnului.De altfel și Agenția Europeană a Medicamentului are avertizări similare.

Practic – planul în fața copilului mic, preșcolar, cu tuse acută este simplu. Deși pare atât de enervantă, tusea trebuie tratată cu calm.

Sunt indicate doar cu lichide multe (ceai cald cu miere, supă clară de pui, compot… de exemplu), desfundat bine nasul (spray cu apă de mare sau lavaj) și  RĂBDARE. Doctoriile, mai ales cele de adulți, sau cele de copii date în doze repetate, sunt cu certitudine inutile și uneori dăunătoare”.

 

ADVERTISEMENT
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de...
Gigi Becali a dezvăluit discuția avută cu soția sa înainte de sărbătoarea de titlu de pe Arena Națională: „Luminița, Luminița”
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a...
Piloții ucraineni folosesc tehnica periculoasă „nevăstuica sălbatică” pentru a distruge apărarea antiaeriană a Rusiei
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a...
EXCLUSIV Scandal în primăria lui Nicușor Dan din cauza FCSB. Gigi Becali și-a trimis „soldaţii” să facă presiuni uriașe pentru a-și impune regulile
"M-am întors la el, dar nu a mai zis nimic". Gheorghe a murit sub ochii iubitei, ucis de un capac de canal, în Belgia. Urma să se căsătorească la vară
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea...
Pensia infimă pe care o primește Florin Piersic de la statul român. Averea adunată și singurul lux pe care și l-a permis actorul
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet!...
Kanye West și-a filmat iubita în pat și a distribuit imaginile pe internet! Cum a pus-o să stea / FOTO
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi! Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Salarii foarte mari pentru românii din Spania. Ce venituri oferă angajatorii
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns...
Florin Piersic a întrebat-o pe Carmen Harra câți ani va trăi. Ce răspuns i-a dat clarvăzătoarea. "El este codificat cu cifra 11"
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu...
Mihai Leu, internat de urgență la Spitalul Fundeni. Medic: „A fost adus cu elicopterul de la Hunedoara”
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor...
Două zodii din horoscop își împlinesc un vis în săptămâna 13-19 mai. Vor primi o veste complet neașteptată