News

Simptomele banale care anunță viroze respiratorii la cei mici. O mamă a ajuns la Urgențe cu ambii copii

Care sunt simptomele banale care anunță viroze respiratorii la copii. O mamă din Târgoviște a ajunge la Urgență cu micuții săi de 2 și 6 ani.
20.10.2023 | 07:36
Simptomele banale care anunta viroze respiratorii la cei mici O mama a ajuns la Urgente cu ambii copii
Doi copii, de 2 și 6 ani, au ajuns la Urgențe cu viroze respiratorii: simptomele banale care anunțau problemele. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Sezonul cu viroze respiratorii bate la ușă. Medicii ne spun care sunt simptomele aparent banale ce pot anunța complicații la cei mici. O mamă din țara noastră s-a confruntat, recent, cu mari probleme.

Doi copii, de 2 și 6 ani, au ajuns la Urgențe cu viroze respiratorii: simptomele banale care anunțau problemele

Anul trecut, un veritabil val de viroze a făcut ravagii în rândul copiilor, având un ”vârf” chiar în perioada sărbătorilor. În preajma Crăciunului, spitalele din toată țara au fost luate cu asalt.

ADVERTISEMENT

Nici anul 2023 nu este unul ferit de probleme. Anotimpul virozelor a început. Medicii avertizează că cei mai expuși în această perioadă cu oscilaţii mari de temperatură sunt copiii cu vârsta sub 2 ani.

E important, spun medicii, ca părinții să nu intre în panică la primele semne. Apoi, dacă simptomele nu se ameliorează după trei sau patru zile, e cazul să ajungă la camera de gardă. Deja, în țară, spitalele primesc sute de cazuri zilnic.

ADVERTISEMENT

Și spitalele de pediatrie din Capitală sunt pline de copii care tușesc, strănută şi plâng. Raluca, o mamă din Târgoviște, a ajuns la Urgenţe cu ambii copii, unul de 2 şi altul de 6 ani.

Aceștia prezentau simptome destul de banale. Femeia a încercat să îi trateze acasă, dar situația s-a agravat. ”Sunt răciţi, au muci, tuse, probleme respiratorii. Am încercat mai multe, dar nu au avut efect şi a trebuit să venim la camera de gardă“, spune Raluca, conform Observator News.

ADVERTISEMENT

Sfaturi de la medici pentru a-i feri pe copii de viroze

Pediatrii spun că pentru rinovirus (răcelile la copii) nu există vaccin. Pe de altă parte, specialiștii constată că cei mici pot fi imunizați pentru gripă, Covid-19 şi virusul sinciţial respirator. Există reguli simple care îi pot feri pe copii de răceli.

”Lucrul cel mai important care va trebui făcut din nou este să reînvăţăm să ne spălăm bine pe mâini. Trebuie să ne jucăm cu copiii de-a tuşitul corect, şi tuşitul corect este în plica cotului, nu la mână şi după aia să atingem jucăria sau clanţa la baie. Să ieşim cât mai mult în aer liber şi să aerisim clasele. Trebuie să ne dispară teama noastră românească de curenţi, nu ne trage curentul, din contră, ne apără de virusuri şi de bacterii“, spune Mihai Craiu, pediatru.

ADVERTISEMENT

E important ca părinții să nu intre în panică. ”E înfundat nasul, să desfundăm nasul, cu apă de mare, aspirăm secreţiile. Este cu durere mare, dăm un medicament analgezic. Are febră 40 de grade, dăm un antipiretic.

Să nu folosim doctoriile folosite la ultima răceală sau de la fratele mai mare“, adaugă acesta. În final, dacă simptomele nu dispar sau nu se ameliorează în 3-4 zile, atunci este momentul să mergem cu cel mic la medic.

ADVERTISEMENT