Life

Ce să faci, de fapt, după sărbători cu resturile de mâncare. Nu trebuie să arunci tot ce n-ai folosit

Nu e nevoie să arunci toată mâncarea rămasă de sărbători! Cum poți să folosești alimentele care nu s-au consumat la masa festivă.
02.01.2023 | 09:00
Ce sa faci de fapt dupa sarbatori cu resturile de mancare Nu trebuie sa arunci tot ce nai folosit
Ce să faci cu resturile de mâncare rămase după sărbători. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Prinși de freamătul sărbătorilor, adesea ne lăsam purtați de val și gătim mai multă mâncare decât este, de fapt, nevoie. De Crăciun și Revelion, distracția și voia bună ține și de foame de sete de cele mai multe ori, astfel că ne trezim în scurt timp constatând că multe alimente nu s-au consumat, iar acum trebuie să le arunci. Dacă și anul ăsta se întâmplă, nu te grăbi către tomberon, pentru că le poți refolosi.

Ce să faci cu resturile de mâncare care ți-au rămas după sărbători

Numai gândul la mâncărurile delicioase tradiționale te poate face să gătești din toate și din belșug. Mesele festive de Crăciun, Revelion, dar și de celelalte sărbători din această perioadă trebuie să fie pline cu de toate, însă, de cele mai multe ori, rămânem cu frigiderele pline.

ADVERTISEMENT

După această perioadă, multă mâncare ajunge la gunoi și dacă te numeri printre cei care se grăbesc să scape de alimentele pe care nu le-au consumat, poate ar trebui să te răzgândești căci, până acolo, mai sunt o mulțime de metode pentru a le păstra mai mult timp.

De pildă, pe unele dintre acestea poți să le congelezi și să le folosești la nevoie, pe această listă intră zarzavatul, dar și lebărul, sarmalele sau caltaboșul.

ADVERTISEMENT

Pe altele, în schimb, poți să le folosești în alte rețete delicioase pe care să le pregătești pentru cei dragi. În cazul în care ai aproximat greșit porțiile de friptură și acum ai rămas cu o mulțime de carne gătită, nu te impacienta.

Poți să tai câteva bucăți fâșii mai mici, le adaugi într-un bol alături de legumele preferate și sosuri și gata, obții o salată sănătoasă, numai bună de consumat.

ADVERTISEMENT

Și dacă salata nu-ți face cu ochiul, poți să pui fără probleme friptura într-un sandwich, alături de cașcaval, roșii sau orice îți dorești. În plus, dacă ești iubitor de paste și ai rămas cu câteva bucăți de carne de vită, atunci fii fericit, căci ai deja ingredientul principal pentru o porție de bolgnese.

Cum să refolosești mâncarea rămasă după sărbători

Nimănui nu-i place pâinea veche, care s-a întărit, dar mulți sunt iubitori de crutoane servite împreună cu o supă caldă, iar în asta poate fi transformată cu ușurință.

ADVERTISEMENT

Italienii, despre care se știe că sunt experți în pizza, ar fi contrariați de această idee, însă dacă pe tine te atrage, nu ezita gândindu-te ce ar spune ei. Pentru că tindem să pregătim o mulțime de platouri cu mezeluri, acestea ajung să zacă zile întregi prin frigider, dar află că le poți folosi în orice combinație îți trece prin minte pentru a-ți găti o pizza gustoasă.

La final, din categoria deserturi, cel mai iubit de pe mesele românești este, cu siguranță, cozonacul, mai ales dacă are și multă nucă.

Odată uscat și întărit, nu mai pare la fel de apetisant, dar poate fi rapid transformat într-o altă delicatesă, cum ar fi budinca. Rupe resturile de cozonac în bucăți, pune peste lapte amestecat cu ouă bătute și apoi bagă-le la cuptor, așteptând doar să te bucuri de ce ai obținut fără să faci risipă.

Rețete cu resturile de mâncare rămase după sărbători: desert delicios cu cozonac

Cozonacul este nelipsit de pe masa românilor, de sărbători. Dar ce ne facem atunci când a fost prea mult, iar invitații nu l-au consumat pe tot? Nu, nu-l aruncăm, ci învățăm să-l folosim într-un mod cât se poate de productiv.

Dacă nu știai încă, poți să pregătești un desert cu adevărat delicios, din resturile de cozonac. Iată cum trebuie să procedezi!

Rupe cât mai mărunt bucățile de cozonac rămase și pune-le într-o tavă în care ai pus, de asemenea, o foaie de copt. Bate 5 ouă foarte bine și adaugă 500 ml de lapte, după care toarnă toată compoziția în tavă, peste bucățile de cozonac.

Opțional, adaugă 2/3 picături de esență de vanilie, câteva merișoare uscate sau stafide și dă totul la cuptor pentru 30/35 de minute. Te asigurăm că vei obține un desert nou și de-a dreptul spectaculos!

Ce poți face cu carnea rămasă după sărbători

Cu siguranță nu doar cozonacul este cel care-ți rămâne neconsumat. Carnea, fie ea pregătită la cuptor sau prăjită, mereu ne rămâne prin frigider, unde zace inutilă și sfârșește prin a fi aruncată.

Dacă ți-a rămas carne după sărbători, poți să pregătești o rețetă delicioasă de paste cu carne. Procedează așa cum faci de obicei și gândește-te la tipul de paste preferat. În loc de cârnați, crenvurști sau fructe de mare, ce folosești în mod normal, folosește carnea care ți-a rămas după sărbători. Pastele cu carne le poți servi ca fel principal fără probleme, iar cei dragi vor fi dați pe spate de talentul tău culinar ieșit din comun.

Rețete cu resturile de mâncare rămase după sărbători: pizza delicioasă cu tot ce ai prin frigider!

De sărbători, nu doar sarmalele, cozonacul, carnea și salata de boeuf sunt vedete, ci și mezelurile. Dacă platourile pe care le-ai pregătit pentru invitați au fost prea bogate și ți-au rămas mezeluri, nu te grăbi să arunci resturile.

Din ce ai prin frigider poți să pregătești o pizza gustoasă, fără prea mare efort. Fie că alegi să faci chiar tu aluatul, în casă sau în cumperi de la supermarket, pune-l „cuminte” într-o tavă, pe o foaie de copt, apoi treci la treabă.

Folosește, din resturile de pe platouri, mezeluri de orice fel. Practic, orice ai prin frigider: salam, șuncă, pastramă. Taie-le în bucăți potrivite și pune-le peste aluat. De asemenea, poți să pui și resturile de legume rămase, brânză, cașcaval, porumb, ciuperci și măsline.

Toate sunt binevenite! Pune tava la cuptor pentru 30 de minute și ai mai salvat o masă. Și, bineînțeles, nu ai risipit mâncarea rămasă. Ce zici, sună bine, nu?

ADVERTISEMENT
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa...
Greșeala făcută de Duckadam după ce s-a mutat în SUA cu familia: Așa cum fac toți românii, ce puteam să fac?
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas:...
Construcțiile la plaja din centrul stațiunii Mamaia, oprite de autorități în ultimul ceas: „Am impus sistarea de urgenţă a lucrărilor“
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot...
Salarii îngheţate şi tăieri la stat. Măsuri dure după ce economia arată tot mai rău: datoria a depăşit 50% din PIB, iar deficitul e deja peste 3%
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu...
Jurnalista care s-a iubit cu Ion Ţiriac, apariţie răvăşitoare pe plajă. Este cu 31 de ani mai tânără decât miliardarul
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie...
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
BANI pentru ROMÂNI! Ajutoare financiare pentru PERSOANELE SINGURE și FAMILIILE NEVOIAȘE
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este...
Florin Salam, din nou în mijlocul unui scandal de proporții. De ce este acuzat manelistul
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Vine vara în România. Vremea se schimbă radical
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile...
Carmen Harra, anunţul care o va înfuria pe Prodanca. Ce spune de relaţiile pasagere şi a treia căsătorie
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac...
Prima declarație a lui Juraj Cintula, scriitorul care l-a împușcat pe premierul slovac Robert Fico
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a...
Câți amanți a avut, în realitate, Regina Maria a României. Cu cine s-a iubit la Palatul Peleș, chiar în fața angajaților