Life

Ce să nu faci de Sfinții Constantin și Elena, sărbătoare care are loc pe 21 mai

19.05.2020 | 14:49
Ce sa nu faci de Sfintii Constantin si Elena sarbatoare care are loc pe 21 mai
FANATIK îți spune toate superstițiile legate de ziua Sfinților Împărați Constantin și Elena. Sursa foto: adevarul.ro
ADVERTISEMENT

Pe 21 mai, ortodocșii și catolicii deopotrivă săvârșesc pomenirea Sfinților Împărați Constantin și Elena, cunoscuți drept cei care au dat libertate creştinismului, au interzis jertfele sângeroase și au făcut în așa fel încât ziua de duminică să fie stabilită zi de odihnă în Imperiul Roman.

Fiind una dintre cele mai importante sărbători din timpul anului, aceasta cuprinde o serie de tradiții, obiceiuri și, bineînțeles, superstiții de la care credincioșii nu se abat niciodată.

ADVERTISEMENT

Ce să nu faci de Sfinții Constantin și Elena. Superstiții pentru o vară îmbelșugată

Având în vedere că ne mai despart doar câteva zile de începutul verii, multe dintre ele se adresează agricultorilor, care încearcă să le respecte cu sfințenie, în speranța că vremea capricioasă nu le va distruge recoltele.

Astfel, oamenii nu lucrează pe 21 mai, pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului. Totodată, păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului.

ADVERTISEMENT

În unele regiuni ale țării, în schimb, este ultima zi în care se mai poate semăna porumbul, ovăzul și meiul, întrucât în popor se spune că tot ce se seamănă după această dată se va usca. De asemenea, podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii, iar femeile tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga spiritele rele.

Sfântul Constantin a venit pentru creștinii crunt prigoniți vreme de două secole că o binecuvântare din partea lui Dumnezeu. Datorită împăratului Constantin și a mamei sale Elena, creștinismul a intrat într-o perioada de maximă înflorire, numită de cercetători «Epoca de aur».

ADVERTISEMENT

Oameni sfinți și minți luminate, cum ar fi Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, au expus în operele lor doctrina și spiritul creștin autentic”, a declarat pentru Mediafax părintele Constantin Stoica.

Rugăciunea închinată sfinților Constantin și Elena

Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi.

ADVERTISEMENT

Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta, cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”, este textul rugăciunii închinate sfinților împărați Constantin și Elena, în ziua de 21 mai.

ADVERTISEMENT