Life

Ce să nu faci în a doua zi de Paște ca să îți meargă bine. Lucrurile complet interzise

02.05.2021 | 13:15
Ce sa nu faci in a doua zi de Paste ca sa iti mearga bine Lucrurile complet interzise
Ce să nu faci în a doua zi de Paște ca să îți meargă bine. Lucrurile complet interzise
ADVERTISEMENT

Ce să nu faci în a doua zi de Paște ca să îți meargă bine. FANATIK îți spune care sunt lucrurile complet interzise în această zi.

A doua zi de Paște se mai numește Lunea Albă. Se spune că în această zi porțile Raiului sunt deschise, iar cei ce mor nu vor mai judecați, ci vor ajunge direct în Împărăția Cerurilor.

ADVERTISEMENT

Tradițiile și obiceiurile pentru această zi sunt similare cu cele din prima zi de Paște, fiind complet interzise treburile agricole sau casnice, spălatul sau țesutul. În schimb, dacă în prima zi de Paște ouăle se ciocnesc „cap” cu „cap”, în Lunea Albă ele se vor ciocni „cap” cu dos”.

Ce să nu faci în a doua zi de Paște ca să îți meargă bine. Lucrurile complet interzise

În plus, dacă în prima zi de Paște nu e bine să pleci de acasă, în Lunea Albă se face „umblarea cu pască.” Credincioșii își vizitează rudele cele mai apropiate, pentru a le vesti Învierea Domnului.

ADVERTISEMENT

Totodată, în a doua zi de Paște, oamenii merg în vizită la nași, încărcați cu bunătăți: ouă roșii, pască, colaci. Părinții spirituali îi poftesc pe fini la masă și petrec împreună.

Alte obiceiuri mai vorbesc despre stropirea cu apă, amintind de cazul unei tinere evreice, care a leșinat la auzul veștii că Iisus a înviat. Astfel, băieții vor stropi fetele cu apă… sau cu parfum, cum se întâmplă prin unele sate din Transilvania.

ADVERTISEMENT

Tot în a doua zi de Paște, se formează grupuri de tineri care merg la casele oamenilor pentru a le face urări. În fruntea acestora se ține o prăjină, pe care se agață o năframă albă.

Potrivit tradiției, masa de Paște nu se ridică timp de trei zile. Așadar, este interzisă strângerea acesteia în Lunea Albă. Se spune că e bine să le dăm oamenilor apropiați de băut și să ne stropim casele cu agheasmă.

ADVERTISEMENT

În biserică, preoții nu citesc Psaltirea în nicio zi din săptămâna luminată. Deasemnea, slujbele celor care sunt înmormântați în această zi diferă de cele normale, fiind cântat „Hristos a înviat”, în locul cântărilor obișnuite. Credincioșii vor face mătănii, în biserici, până în ziua de Rusalii.

Rugăciune specială pentru a doua zi de Paște

Pentru Lunea Albă există o rugăciune specială: „și acum Te rugăm, Stăpâne, pentru robii Tăi aceştia (N), care vin sub acoperământul casei Tale celei sfinţite, primeşte pocăinţa lor şi‑i iartă pe dânşii, pentru învierea Ta, de mulţimea păcatelor celor nenumărate, ştiute şi neştiute, de voie şi fără de voie; curăţeşte‑i ca pe desfrânata ce plângea, şi ca pe Petru care se lepădase şi plângând cu amar iarăşi l‑ai primit”.

„Primeşte smerenia şi mărturisirea robilor Tăi, precum ai primit pe vameşul care cu suspin se ruga. Pune frica Ta în inimile lor ca să se teamă de Tine şi să Te iubească din toată inima lor. Dă‑le lor să păzească toate poruncile Tale în toate zilele vieţii lor, umblând după voia Ta”.

„Învredniceşte‑i pe dânşii fără osândă să vină şi să se împărtăşească cu preacuratul Tău Trup şi cu cinstitul Tău Sânge, ca, primindu‑le cu vrednicie, să fie părtaşi împărăţiei Tale, lăudându‑Te şi slăvindu‑Te pe Tine, împreună cu Cel fără de început al Tău Părinte şi cu Preasfântul şi bunul şi de‑viaţă‑făcătorul Tău Duh, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin”.

ADVERTISEMENT