Life

Ce să nu faci în timpul unei furtuni. Sfaturile care îți pot salva viața

Sfaturi care îți pot salva viața în timpul unei furtuni: ce nu trebuie să faci niciodată și care sunt pericolele majore care există.
25.05.2023 | 12:01
Ce sa nu faci in timpul unei furtuni Sfaturile care iti pot salva viata
Evită să faci aceste lucruri când afara e furtună. Sursa foto: Unsplash
ADVERTISEMENT

Ce să nu faci niciodată în timp ce afară este furtună. Aceste sfaturi îți pot salva viața în caz de pericol. Află cum trebuie să te protejezi, cu adevărat, dacă există descărcări electrice și rafale puternice de vânt.

Ce să nu faci în timpul unei furtuni

Recent au existat câteva avertizări meteo de vreme rea în România. RO Alert i-a avertizat pe oameni să evite deplasările și să stea la adăpost, dar tu știi ce trebuie să faci, de fapt, când afară e furtună?

ADVERTISEMENT

Mai ales vara, fulgerele și tunetele pot lovi oriunde, așa că dacă ai auzit că a fost emis un cod meteo, ar fi bine să te pregătești din timp, deoarece te expui un real pericol dacă te afli în timp deschis în timpul unei furtuni.

În niciun caz nu porni în călătorii pe drumuri sau trasee montante dificile. Chiar dacă aveai acest lucru planificat de mult, așteaptă să se însenineze. Trăznetele care ajung pe pământ îți pot fi fatale, iar șuvoaiele de apa care se formează pe crestele montane pot duce la accidentări grave pe timp de furtună.

ADVERTISEMENT

În plus, riști să aluneci și să te lovești de stânci sau să te dezechilibrezi și să cazi într-o prăpastie. Totodată, dacă te afli la câmpie, fulgerele te pot lovi cu ușurință și nu este indicat să cauți adăpost sub copaci sau lângă ziduri.

În timpul furtunii, nu sta aproape de obiecte de metal

Dacă ți se pare că se apropie o furtună, caută imediat adăpost, indiferent dacă ar putea fi doar o ploaie rapidă de vară. Fulgerele cresc repede în intensitate, iar asta te-ar putea împiedica să ajungi la timp în casă.

ADVERTISEMENT

Totodată, dacă te afli într-un grup cel mai bine ar fi să vă distanțați și să păstrați o distanță de cel puțin trei metri între fiecare membru. În acest mod, riscul ca electricitatea să se transfere de la o persoană la alta va fi mult mai mic.

În cazul în care nu fulgeră, dar vântul suflă cu putere, intră în casă. Se poate să fii lovit de crengi sau chiar de copacii șubrezi care cedează. Nu de puține ori, oamenii și-au pierdut viața într-o furtună care a durat doar câteva minute.

ADVERTISEMENT

Totodată, chiar dacă ești la un loc sigur, nu uita să închizi toate ușile și ferestrele. Din seria ce să nu faci în timpul unei furtuni, este recomandat să eviți să faci duș sau să speli vasele. Electricitatea circulă prin instalații și se transferă în apă.

ADVERTISEMENT
Tags: