Life

Ce să nu faci niciodată în lift. Obiceiul care te pune în pericol și care îți poate aduce o amendă în unele țări

Dacă obișnuiești să faci acest lucru în lift, mai bine te gândești de două ori înainte, pentru că te poți pune în mare pericol. Pe lângă asta, riști și o amendă usturătoare.
25.02.2023 | 06:00
Ce sa nu faci niciodata in lift Obiceiul care te pune in pericol si care iti poate aduce o amenda in unele tari
Ce nu ai voie să faci niciodată într-un lift. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Liftul este un echipament extrem de simplu de utilizat. Nu trebuie decât să urcăm în el, să apăsăm un buton, iar mai apoi ajungem la etajul dorit. Totuși, există niște reguli care trebuie respectate în momentul în care ne aflăm în lift. În caz contrar, riscăm să ne punem în mare pericol.

Ce nu trebuie să faci niciodată într-un lift

Din ce în ce mai multe blocuri noi, care au peste patru etaje beneficiază și de un lift. Evident, locatarii sunt cei care plătesc pentru întreținerea lui și tot ei trebuie să fie vigilenți în momentul în care îl folosesc, pentru că toate costurile se vor vedea fix la buzunarul lor.

ADVERTISEMENT

În general, lifturile sunt proiectate să suporte mii de kilograme. Ele sunt susținute de cel puțin șase cabluri de oțel, fiecare dintre acestea suportând de unul singur întreaga greutate maximă admisă a liftului. Astfel, dacă te miști în lift, sunt slabe șanse ca acesta să se miște sau în cel mai rău caz să cadă.

Totuși, ar fi bine să iei în calcul mai multe scenarii și să te gândești de două ori înainte de a te ”distra” într-un lift. În timp, lucrurile se pot agrava, iar cei care se află în lift pot ajunge să fie în pare pericol și evident că nimeni nu își dorește acest lucru.

ADVERTISEMENT

Mai trebuie menționat și că ascensoarele moderne conțin senzori concepuți pentru a monitoriza în permanență dacă există defecțiuni. În prezent, senzorii pot detecta impacturile de sărituri pe podea, declanșează o alarmă și opresc liftul. Mai apoi, dacă ajungi în această situație vei fi nevoit să aștepți până când cineva te va elibera.

Cât a avut de plătit o femeie care a sărit într-un lift

Este liftul periculos? Daunele nevăzute la nivelul acestuia se acumulează pe măsură ce impactul fiecărui salt, făcut în lift, slăbește progresiv componentele sale. Astfel, dacă obișnuiești să sari în lift sau să faci alte astfel de mișcări trebuie să știi că acestea vor degrada liftul, iar reparațiile sunt extrem de costisitoare.

ADVERTISEMENT

Un exemplu cel mai bun în acest sens este cazul unei femei cu trei copii. Cei patru au sărit într-un lift din Idaho, provocând oprirea acestuia. Spre surprinderea ei, femeia a ajuns să primească ulterior o factură de peste 1.100 de dolari pentru costurile de salvare.

Iar în alte țări lucrurile sunt și mai grave în cazul celor care utilizează liftul. Săriturile în lifturi sunt atât de răspândite, încât multe orașe au transformat săriturile în lifturi într-o infracțiune de clasa A, care se pedepsește cu până la un an de închisoare.

ADVERTISEMENT

Aceste legi permit proprietarilor de clădiri să afișeze avertismente în lifturi și să instaleze sisteme de supraveghere video. Astfel, dacă ești dispus să plătești pentru doar câteva minute de ”distracție” în timp ce urci în lift, mai bine te gândești de mai multe ori, pentru că sancțiunile sunt destul de usturătoare.

ADVERTISEMENT