Cozonacul este unul dintre cele mai apreciate deserturi de către români, însă puțini sunt cei care se încumetă să-l pregătească de teamă că nu le va reuși. Iată care este ingredientul secret care va face aluatul pufos și delicios.
Cozonacul este desertul nelispit de pe mesele românilor. Chiar și vedete ca Anna Lesko sau Gabriela Cristea au rețetele lor speciale după care îl gătesc, însă mulți se tem să încerce, de teamă că procesul va fi unul greu și nu vor avea rezultate mulțumitoare.
Pentru a ieși pufos, este nevoie de timp, iar ingredientele folosite pentru cozonac trebuie să fie întotdeauna proaspete. În caz contrar, indiferent de rețetă, este posibil ca acesta să nu iasă cum ar trebui.
Pentru a obține un aluat perfect de cozonac este nevoie să fie îndeplinite câteva condiții. De pildă, în încăperea în care este frământat trebuie să existe o temperatură constantă, cuprinsă între 22-23 de grade.
Totodată, este important ca făina să fie una de calitate. Iar drojdia trebuie aleasă, la rândul său, cu mare atenție, pentru că și aceasta joacă un rol important în obținerea cozonacului perfect.
Dar secretul pentru cel mai bun aluat de cozonac, dezvăluit de specialiști, este un ingredient banal. Astfel, uleiul și untul ar trebui înlocuite cu 2-3 linguri de untură și acestea vor face ca desertul să fie unul pufos.
Mai există și alte trucuri de care bucătarii iscusiți țin cont atunci când pregătesc cozonacul. De pildă, ouăle sau laptele nu se adaugă niciodată în compoziție direct de la frigider, deoarece vor împiedica aluatul să crească.
Făina trebuie cernută și adaugată treptat, în cantități mici și în ploaie. De fiecare dată, se frământă bine până când se încorporează toată cantitatea de făină și aluatul devine elastic.
Freacă ouăle cu puțină sare înainte de a le adăuga. Condimentul va da gălbenușului o culoare mai intensă, iar cozonacul va fi mult mai aspectuos la final. De asemenea, ușa cuptorului nu trebuie să fie deschisă în primele 20 de minute.