Life

Rețeta de cozonac pufos a Gabrielei Cristea. E perfectă pentru masa de Paște 2023

Cum să prepari rețeta de cozonac pufos a Gabrielei Cristea. E perfectă pentru masa de Paște 2023, iar cei dragi vor fi încântați.
08.04.2023 | 21:47
Reteta de cozonac pufos a Gabrielei Cristea E perfecta pentru masa de Paste 2023
Rețeta de cozonac pufos a Gabrielei Cristea. Sursa foto: Captură YouTube
ADVERTISEMENT

De Paște, care pică pe 16 aprilie 2023, poți încerca rețeta de cozonac pufos a Gabrielei Cristea. Dacă respecți ingredientele și pașii vedetei, atunci preparatul tău va ieși perfect.

Rețeta de cozonac pufos a Gabrielei Cristea, ideală pentru masa de Paște 2023

Paștele se apropie, iar gospodinele se gândesc deja la pregătirile pentru această sărbătoare atât de importantă, mai ales la preparatele culinare pe care le vor savura alături de cei dragi.

ADVERTISEMENT

În afară de ouăle vopsite, drob și friptură de miel, de la masa de Paște a românilor nu lipsește cozonacul, unul dintre deserturile preferate. Mulți îl adoră, însă pregătirea lui necesită foarte multă atenție.

În plus, respectarea tuturor ingredientelor este esențială pentru a prepara cozonacii ca la carte. Gabriela Cristea a prezentat rețeta ei pentru acest desert, care este una foarte simplă. Prezentatoarea de la Antena Stars a dezvăluit secretele ei.

ADVERTISEMENT

Ingrediente pentru 3 cozonaci. Mod de preparare

  • 1 kg de făină
  • 300 g de zahăr
  • 250 g nuci
  • unt
  • ulei
  • zahar pudră
  • 14 g drojdie
  • zahăr vanilat Bourbon
  • ciocolată
  • un praf de sare
  • 400 ml lapte
  • 3 ouă întregi si 3 gălbenușuri
  • 3 albușuri pentru cremă

Înainte de pregătire, prezentatoarea TV a spus că este bine ca ingredientele să fie lăsate la temperatura camerei, timp de câteva ore, și să nu fie frig sau curent în camera în care prepari desertul de Paște.

ADVERTISEMENT

Maiaua pentru cozonaci se prepară din 10 ml lapte călduț, 15 g de drojdie și o linguriță de zahăr. După aceea, maiaua se amestecă cu puțină făină. Gabriela Cristea dospește cozonacii în două etape. Prima dată îi dospește într-un cuptor încălzit la 40°C, timp de 20 de minute.

După prima dospire, aluatul se întinde din nou, se împachetează într-o folie de plastic și se mai lasă să crească la temperatura camerei timp de încă 10 minute. Se porționează și se mai dă încă un răgaz de 10 minute, până când se pregătește crema din albuș de ou, ciocolată și nuci.

ADVERTISEMENT

Pentru a prepara 3 cozonaci pufoși, prezentatoarea bate 3 albușuri spumă cu un praf de sare, după care adaugă 3 – 4 linguri de zahăr. Se adaugă apoi ciocolata. Gabriela Cristea amestecă crema folosind o paletă de silicon, cu mișcări largi, de jos în sus, iar în acest fel spuma rămâne pufoasă.

Gabriela Cristea, secretul pentru a nu se arde cozonacii în cuptor

Atunci când un aluat de cozonac este bine frământat, acesta face “bășicuțe” în aer, după cum a menționat prezentatoarea în clipul său video, postat acum ceva timp pe rețelele sociale.

Se întinde crema peste aluatul de cozonac, apoi se taie foaia în două, se rulează fiecare parte și se împletește. Cozonacii se pun în tavă, după care se lasă din nou la dospit.

Un secret al Gabrielei Cristea este că acoperă tăvile pline cu pungi de plastic, după care le pune din nou în cuptorul cald, unde are loc dospirea finală, care durează aproximativ o oră și jumătate.

Înainte de coacere, cozonacii se ung cu albuș de ou frecat cu un praf se sare, chiar înainte de a-i băga la cuptor. Prezentatoarea TV coace cozonacii la 170 – 175 °C, iar timp de 25 de minute nu deschide cuptorul. Vedeta a dezvăluit și ce face pentru a nu arde cozonacii.

“Le pun o capace din folie de aluminiu, ca să nu se radă, scad temperatura și pentru încă 25 de minute ii coc la aproximativ 165 de grade”, a mai precizat Gabriela Cristea pe YouTube. La final, cozonacii se ung cu apă și zahăr pentru a fi moi și lucioși.

ADVERTISEMENT