Life

Ce să pui în apa de la murături ca să iasă perfecte. Ingredientul secret al gospodinelor pricepute

Secretul murăturilor perfecte. Trucul la care apelează multe gospodine pentru un gust unic, la fel ca al bunicilor noastre.
24.10.2023 | 01:01
Ce sa pui in apa de la muraturi ca sa iasa perfecte Ingredientul secret al gospodinelor pricepute
Cum să ai murături gustoase la iarnă. Sursa foto: Food & Retail-Agrointel
ADVERTISEMENT

Toamna este sezonul în care se pun legume la murat, astfel încât să ne bucurăm de ele la iarnă. Gogonele, castraveți, varză, conopidă, sfeclă roșie, morcovi pepeni, ciuperci, ardei, gogoșari sau dovlecei se găsesc în borcanele gospodinelor.

Cum să ai murături gustoase. Ce trebuie să pui în apă?

Fiecare gospodină pune legume la murat după o rețetă inspirată din cărțile culinare sau din bătrâni. Bunicile noastre au fost întotdeauna un reper pentru cele mai bune preparate. De altfel, legumele se pun diferit la murat în fiecare regiune a țării în parte.

ADVERTISEMENT

Se spune că prima legumă care a fost pusă la murat a fost castravetele. Se întâmpla în China, cu 2.000 de ani înainte de venirea pe lume a lui Hristos. Chinezii au fost, de altfel, și primii care au descoperit gustul bun al fructelor conservate.

De altfel, în Egiptul Antic, Cleopatra și-ar fi păstrat frumusețea, dar și tinerețea, datorită murăturilor. Și Napoleon, fostul împărat al francezilor, era un mare pofticios de murături, iar cu timpul a constatat că îi oferă energie. Drept urmare, a poruncit ca fiecare soldat al său să se alimenteze cu ele, ca să aibă putere de luptă.

ADVERTISEMENT

Fermentarea acido-lactică, adică să puneți legumele într-un borcan peste care să turnați apă cu sare, este cea care asigură muratul. În lipsa acestui pas nu se va ajunge la rezultatul așteptat. Aflați și că murăturile sunt un plus de vitamine, fiindcă nu își pierd din proprietăți, în apa cu sare din recipient.

Secretul murăturilor perfecte s-a dovedit a fi sarea mare sau sarea grunjoasă așa cum mai este cunoscută. Un alt tip de sare nu este eficient și nu va face decât ca legumele să se înmoaie. La aspectul impecabil și la gustul bun contribuie și o serie de ingrediente precum: mărarul, hreanul, boabele de muștar sau usturoiul.

ADVERTISEMENT

Aveți grijă ca după ce ați terminat toți pașii pentru pus legume la murat să închideți bine borcanele. În același timp, chiar dacă au un gust foarte bun, legumele murate nu sunt sănătoase oricărei persoane. Dacă suferiți de anumite boli, discutați cu medicul despre o alimentele care vă sunt permise și care nu.

Folosiţi sare specială pentru murături, pentru că altfel se vor înmuia. Aveţi grijă ca întotdeauna borcanul să se închidă bine. Mai mult, dacă suferiţi de anumite boli, întrebaţi înainte medicul dacă puteţi mânca sau nu legume murate.

ADVERTISEMENT

Sunt murăturile dăunătoare?

Potrivit medicilor, persoanele care au probleme digestive, precum aciditatea gastrică, persoanele hipertensive și cardiace nu ar trebui să mănânce murături. Sarea și aciditatea pe care o conțin acestea le vor face mai rău, chiar le predispun la riscul apariției cancerului.

” (…) Persoanele hipertensive, spre exemplu, nu ar trebui să consume murături pentru că sodiul care se regăsește în cantități mari în acestea nu este deloc benefic pentru tensiunea arterială.  Un castravete murat conține între 500 și 1.100 mg de sodiu, ceea ce înseamnă mai bine de jumătate din doza zilnică recomandată.

Persoanele cardiace și hipertensive se pot bucura de murături după ce acestea au fost desărate, iar zeama poate fi consumată doar diluată – de exemplu, adăugată într-o ciorbă total nesărată. De asemenea, este posibil ca murăturile să crească și riscul apariției cancerului la stomac prin posibila iritație permanentă a stomacului persoanelor cu anumite afecțiuni gastrice de tip gastrită sau ulcer, atunci când sunt consumate zilnic. Unele cercetări au indicat că persoanele care au dezvoltat cancer gastric au făcut, printre altele, abuz de consum de murături de-a lungul timpului”, a explicat pe doc.ro medicul Laura Ene, specializat în nutriție și boli metabolice.

ADVERTISEMENT
Tags: