Ce să pui în borcanul cu murături ca să nu se înnegrească. Acesta este un truc pe care îl folosesc doar gospodinele pricepute!
Murăturile sunt foarte ușor de făcut, dar există niște trucuri ca ele să țină mult și bine peste iarnă. Dacă ți s-a întâmplat vreodată să ți se înnegrească, atunci trebuie să știi care sunt secretele legate de murături!
Cel mai important aspect este legat de sare. Trebuie folosită sare grunjoasă, de mare, și nu sare fină sau iodată pe care o folosim de obicei din comerț.
Borcanele trebuie și ele foarte bine curățate înainte și sterilizate. Borcanele de sticlă se pot steriliza la cuptor.
Dacă vrem să punem murături în recipiente mai mari, atunci acestea trebuie curățate cu apă și bicarbonat de sodiu. Este vorba de recipientele mai voluminoase din plastic.
Ca să nu ți se înnegrească varza sau conopida murată, trebuie să pui câteva crenguțe de vișin și o greutatea deasupra pentru ca legumele să nu ia contact cu aerul.
În acest fel, nu numai că se vor mai menține mai crocante, dar nici nu vor suferi vreo modificare de culoare! Secretul este ca legumele să fie sub nivelul saramurii.
De asemenea, important ar fi și oțetul pe care îl folosești la murături, spun gospodinele pricepute. Astfel, cel mai bun este oțetul incolor, pentru că el nu va influența culoarea în niciun fel.
Ca să conservi murăturile, poți să presari puțin zahăr deasupra, dacă ele sunt făcute cu oțet.
Dacă sunt făcute cu saramură, atunci ar trebui să le lași la temperatura camerei, cu borcanul deschis. Zeama se va limpezi în câteva zile. Este important și să amesteci în borcanele cu murături în saramură.