Mâncarea de cartofi se numără printre preferatele românilor. Este un preparat ușor de gătit, iar gustul este unul delicios. De obicei, secretul mâncării de cartofi stă într-un sigur ingredient care face diferența. De acum încolo, orice gospodină poate apela la el.
Pentru că tot suntem în Postul Paștelui, mâncarea de cartofi merită amintită. Aceasta poate fi consumată fără nicio problemă acum, având în vedere că nu conține carne și nici alte ingrediente interzise în această perioadă.
Mâncarea de cartofi este populară încă de pe vremea bunicilor. Aceasta se prepară foarte ușor, este sațioasă și potolește foamea instant. De obicei, nimeni nu are cum să dea greș cu un astfel de preparat.
Gospodinele care vor să adauge un plus de gust și savoare mâncării de cartofi, trebuie să apeleze la un singur ingredient. Aparent banal, acesta va schimba întregul preparat, iar mâncarea va fi pe placul tuturor.
În cazul mâncării de cartofi, condimentele de la final sunt cele care fac diferența. Gospodinele trebuie să știe că, în cazul acestui preparat, cele mai recomandate condimente sunt oregano și cimbru.
Un alt ingredient care va schimba complet gustul și va adăuga savoare preparatului este busuiocul. Odată pus în mâncarea de cartofi, aceasta va avea o aromă intensă de prospețime.
Însă, mult mai importantă decât alegerea condimentelor este alegerea cartofilor. Fiind ingredientul principal din mâncare, aceștia trebuie să fie de ce mai bună calitate și să fie proaspeți. De obicei, cartofii cu coaja subțire vor fi mult mai buni decât restul cartofilor.
Pentru a prepara o mâncare de cartofi nu ai nevoie de prea multe ingrediente. În primul rând, nu trebuie să lipsească ”vedeta” preparatului și anume, cartofii. În afară de ei, mai ai nevoie de 100 de grame de ceapă, două linguri de ulei, un cățel de usturoi și o linguriță de paprika dulce.
Pentru început, într-o cratiță se pune la încins uleiul în care se vor adăuga legumele tocate fin. Prima dată, trebuie adăugată ceapa, iar după ce aceasta s-a înmuiat, poate fi pus și restul de legume.
După ce toate legumele s-au prăjit suficient, se adaugă cartofii tăiați cubulețe, iar întregul amestec se acoperă cu apă, cât să depășească nivelul cartofilor. La final, după gust, se adaugă restul condimentelor, sare, piper, foi de dafin, dar și busuioc sau pătrunjel, în funcție de preferințe.