Life

Este obligatorie reducerea vitezei la trecere dacă nu sunt pietoni? Ce spune legea

Trebuie să reducem viteza la trecerea de pietoni chiar și atunci când nu sunt oameni în jur? Legea spune clar ce e de făcut.
25.04.2024 | 20:56
Este obligatorie reducerea vitezei la trecere daca nu sunt pietoni Ce spune legea
Trebuie să reducem viteza la trecerea de pietoni atunci când nu sunt oameni în jur. Sursa foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este obligatorie reducerea vitezei la trecere chiar și atunci când nu sunt pietoni? Legea este clară atunci când vine vorba despre ceea ce este corect. Totuși, sute de accidente se produc anual.

Trebuie să reducem viteza la trecerea de pietoni? Ce scrie în lege

Unele dintre cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere din România sunt neatenția pietonilor, precum și viteza. Anual au loc sute de accidentări, unele chiar mortale, cu toate că legislația este destul de clară.

ADVERTISEMENT

Codul rutier prevede numeroase situații în care șoferilor le este impus să circule cu o viteză mai mică. În același timp, prietenilor le este permis să traverseze doar în anumite condiții.

În localitate, limita de viteză, valabilă atât pe drumurile din oraș, cât și pe cele care traversează sate și comune este de 50 km/h. Există, de altfel, și situații în care viteza poate fi mai mare.

ADVERTISEMENT

Și totuși, reducerea vitezei la trecere este obligatorie chiar și atunci când sunt pietoni? Șoferii trebuie să acorde o importanță deosebită indicatoarelor rutiere poziționate pe marginea drumurilor.

Ce scrie în Codul rutier

Pentru evitarea accidentelor, legea impune limitarea vitezei în apropiere de trecerile de pietoni. Se aplică atât în cazul trecerilor semaforizate, cât și a celor unde nu există semafoare, pe toate drumurile publice cu cel puțin o bandă de mers.

ADVERTISEMENT

„Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depășească 30 km/h în localități sau 50 km/h în afara localităților, […] la trecerile pentru pietoni nesemaforizate, semnalizate prin indicatoare și marcaje, când drumul public are cel mult o bandă pe sens, iar pietonii aflați pe trotuar, în imediata apropiere a părții carosabile, intenționează să se angajeze în traversare”, stabilește Art. 123 (h) din legea 195/2002.

Prin urmare, scrie promotor.ro, viteza maximă de deplasare nu trebuie să depășească aceste lipite atunci când sunt persoane în apropierea trecerii de pietoni și care ar putea avea intenția să treacă strada.

ADVERTISEMENT

Însă, dacă vizibilitatea în zonă este suficientă, iar în apropiere de trecea de pietoni nu sunt oameni, atunci șoferii se pot deplasa cu viteza maximă admisă de lege pe acel tronson de drum.

ADVERTISEMENT
Tags:
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am...
Fost fotbalist al Stelei, dezvăluiri incredibile din Coreea de Nord: „Știți ce am mâncat? Răducioiu și-a vomitat mațele”
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
Trucul simplu pentru potolirea foamei. Obiceiurile cu care poți jongla
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din...
BREAKING NEWS! Anunț șoc pentru Gigi Becali! Patronul de la FCSB are din nou mari probleme cu legea! A fost redeschis un dosar mai vechi ce îl vizează pe omul de afaceri din Pipera
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care
Crima din Sibiu. Ucigaşul Florentinei se droga şi auzea voci care "îi spuneau ce să-i facă". Fusese internat la psihiatrie, dar în zadar
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii...
Ce pensie poate avea, de fapt, Irinel Columbeanu, şi ce face cu banii fostul milionar în euro
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă /...
Apariție scandaloasă la Cannes! O prezentatoare TV s-a afișat fără lenjerie intimă / FOTO
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR! Se ANUNȚĂ SUMELE EXACTE
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt,...
O nouă tentativă de blat, marca Pro TV!? Cine ar fi, de fapt, câștigătorul de la Românii au talent 2024: ”Tu ai cele mai mari șanse”
Cum să îți reduci perioada de creditare. Metoda preferată de tot mai mulți...
Cum să îți reduci perioada de creditare. Metoda preferată de tot mai mulți români
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic,...
Monica Tatoiu, dezamăgită de băiatul ei. Victoraș a supărat-o foarte tare. ”Este cinic, am o mare problemă cu el. Înseamnă că în viața mea am făcut niște prostii și plătesc”
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și...
Zelenski spune că aliații Kievului „se tem” de o înfrângere a Rusiei și ar vrea ca Ucraina „să câștige în așa fel încât Rusia să nu piardă”
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu,...
Cum a ajuns Regina Elisabeta a II-a la 96 de ani. Sandwich-ul simplu, dar sănătos, pe care îl mânca mereu monarhul Marii Britanii