Ce să pui în zacuscă să țină multe ierni la rând. Este un truc pe care îl folosesc gospodinele pricepute an de an.
Trucul pe care trebuie să îl folosești mereu când faci zacuscă este unul chiar simplu. Tot ce ai de făcut este să adaugi un ingredient banal la finalul preparatului.
Mai precis, uleiul are acest rol. O lingură de ulei pusă la finalul rețetei de zacuscă va face zacusca să țină ierni la rând.
Acest truc cunoscut de cele mai bune gospodine este ca preparatul să fie „sigilat” și ingredientele să nu se strice.
Pentru a face o rețetă tradițională de zacuscă ai nevoie de:
2 kg ardei capia roșii
1 kg vinete
500 g ceapă
1 kg roșii
1 căpățână de usturoi
1 cană ulei (de floarea-soarelui sau măsline)
2 linguri de pastă de tomate (opțional)
2 linguri oțet (opțional)
Sare și piper după gust
2 linguri de zahăr
1 linguriță boia dulce (sau iute)
Frunze de dafin și cimbru pentru aromă
Într-o oală mare, încinge uleiul și călește ceapa până devine sticloasă. Adaugă ardeii și vinetele, și lasă-le să se călească până când se înmoaie și își reduc volumul.
Adaugă roșiile și pasta de tomate, usturoiul zdrobit, oțetul, zahărul, boiaua, sare, piper, frunzele de dafin și cimbrul. Lasă amestecul să fiarbă la foc mic până când consistența se îngroașă.
Redu focul și lasă zacuca să fiarbă la foc mic, amestecând din când în când, pentru a evita lipirea de fundul oalei.
Continuă să gătești până când zacuca are o consistență omogenă și gustoasă. Gustă și ajustează condimentele și cantitatea de zahăr sau sare în funcție de preferințe.
Umple borcanele sterilizate cu zacuscă fierbinte și adaugă un strat subțire de ulei deasupra pentru a proteja contra oxidării.
Închide ermetic borcanele și așează-le într-un loc răcoros și întunecat.