News

Ce salarii au muncitorii din Asia prezenți în România. De ce sunt plătiți mai bine decât românii. Explicațiile patronilor

Ce salarii au muncitorii din Asia prezenți în România și de ce unii sunt plătiți mai bine decât românii. Care sunt explicațiile patronilor.
28.04.2023 | 22:12
Ce salarii au muncitorii din Asia prezenti in Romania De ce sunt platiti mai bine decat romanii Explicatiile patronilor
Ce salarii au muncitorii din Asia prezenți în România. Sursa foto: capturi Observator News / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Muncitorii din Asia prezenți pe piața din România au salarii destul de mari. Patronii din țara noastră explică de ce mulți dintre străini sunt plătiți mai bine decât românii.

Ce salarii au muncitorii din Asia prezenți în România. Patronii explică de ce sunt plătiți mai bine decât românii

De la an la an, numărul de muncitori din Asia prezenți în țara noastră a crescut considerabil. În intervalul 2018 – 2022, totalul s-a dus de la 7.000 la 100.000. Alarmant pentru români este că patroni insistă pentru și mai mulți.

ADVERTISEMENT

De ce se întâmplă asta? Explicația este una simplă. Asiaticii lucrează ore suplimentare, de sărbători, în weekend-uri. Tocmai de aceea, mulți ajung să câştige mai bine decât românii.

Muncitorul din Asia îţi dă garanţie că vine la muncă. Munceşte, e serios, devotat şi chiar se implică. Românii au început să dea chix, te lasă în jumatatea zilei, pleacă de la muncă”, spune un patron de șaormerie, conform Observator News.

ADVERTISEMENT

De asemenea, deși mulţi dintre asiatici au studii superioare, ei preferă să pornească de la munci necalificate. Acestea sunt plătite dublu la noi faţă de ce ar primi în ţările lor.

Banii şi stabilitatea, vin pe contracte semnate în ţările de origine pe 2 ani de zile pe venituri undeva minim 500 de dolari. Rapiditatea în adaptare, seriozitatea lor, modul în care tratează echipa, felul în care reuşesc să se integreze”, spune membru unui patronat.

ADVERTISEMENT

Muncitor din Sri Lanka: ”România este cea mai bună. Primesc 4.000 de lei şi mi se oferă mâncare şi cazare”

Harshana, un muncitor din Sri Lanka, a ajuns în România în 2018. Nu mai are de gând să revină în țara natală. Recent, şi-a adus aici soţia şi fiul. A învăţat limba română şi a aplicat pentru rezidenţă permanentă.

Viața din România i se pare perfectă. El spune că primeşte 3 mese pe zi, cazare, iar angajatorul a adus un bucătar special, care să gătească mâncare srilankeză pentru el şi colegii săi.

ADVERTISEMENT

Salariul nu este deloc unul mic, în comparație cu veniturile din România. ”România este cea mai bună. Primesc 4.000 de lei şi mi se oferă mâncare şi cazare. Îmi place aici. Mă descurc cu româna, o înţeleg”, spune Harshana, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: