Life

Ce salarii câștigă străinii care vin să lucreze în România. Domeniile pe care le-au acaparat

Care sunt veniturile pe care le au angajații din străinătate pe teritoriul țării noastre. Ce sectoare de activitate preferă.
30.11.2023 | 16:05
Ce salarii castiga strainii care vin sa lucreze in Romania Domeniile pe care leau acaparat
Care sunt veniturile pe care le au angajații din străinătate pe teritoriul țării noastre. Ce sectoare de activitate preferă. Sursa foto: Freepik / Pinterest. Colaj: Fanatik
ADVERTISEMENT

Ce salarii câștigă străinii care vin să lucreze în România. Domeniile pe care le-au acaparat sunt printre cele mai căutate pe platformele de joburi. Ce arată datele unui instrument pentru căutarea și compararea salariilor.

Care sunt veniturile pe care le au angajații din străinătate pe teritoriul țării noastre. Ce sectoare de activitate preferă

Care sunt veniturile pe care le au angajații din străinătate pe teritoriul țării noastre. Ce sectoare de activitate preferă aceștia. De la începutul anului în curs și până la finalul lui noiembrie au fost postate aproape 350.000 de joburi.

ADVERTISEMENT

Dintre acestea 86.000 au fost în domeniul retail, 51.000 în servicii, 40.000 în industria alimentară, 37.000 în turism și 32.000 în transport și logistică. De asemenea, companiile au mai scos la interviu și 28.000 de joburi în construcții.

Potrivit salariometru.ro, un salariu mediu net, la nivel național, pentru un angajat care ocupă o poziție entry level în unul dintre aceste domenii este cuprins între 2.600 și 3.600 de lei. Mai exact, cei din retail încasează lunar un salariu de 3.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Totodată, veniturile angajaților din construcții se ridică la valoarea de 3.600 de lei, 3.000 de lei pentru cei din industria alimentară și horeca, 3.100 de lei pentru transport și distribuție și 2.600 de lei pentru turism.

Muncitorii străini, printre preferații firmelor românești

În momentul de față, muncitorii străini reprezintă o pondere foarte mare și se numără printre preferații firmelor românești. Se estimează că în 2024 numărul lor va crește la 140.000, cu 40% mai mult față de pragul admis pentru 2023, care a fost de 100.000.

ADVERTISEMENT

„Muncitorii care vin din afara spațiului european au aceleași drepturi cu muncitorii români. La acestea se adaugă, însă, obligativitatea angajatorului de a le asigura cazare și de a le oferi un salariu minim echivalent salariului minim pe economie din România.

România reprezintă pentru cei care vin din Asia o punte de acces spre piețe mai mari din Europa, recurg la această soluție, pe fondul unui deficit adânc de candidați la nivel local”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales eJobs România, scrie wall-street.ro.

ADVERTISEMENT

Pe de altă parte, recrutarea angajaților străini presupune o perioadă mai îndelungată de timp, dar și costuri suplimentare pentru angajatori. Cu toate acestea companiile din România sunt conștiente de aceste aspecte.

ADVERTISEMENT