News

Muncitorii din Germania îşi publică salariile pe Instagram. Cât câştigă în realitate un şofer de camion, un zidar sau un profesor

Angajaţii din Germania dezvăluie pe reţelele de socializare cu cât sunt plătiţi lunar, aceştia fotografiindu-şi sau filmându-şi fluturaşii de salariu.
10.11.2023 | 12:04
Muncitorii din Germania isi publica salariile pe Instagram Cat castiga in realitate un sofer de camion un zidar sau un profesor
Lucrătorii din Germania îşi fac publice salariile Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

“Gehalt în Deutschland” este numele unui canal de pe Instagram, TikTok și YouTube unde lucrătorii își publică fișele de salariu și își dezvăluie retribuţiile lunare, ratele orare și clasa de impozit (Steuerklasse).

Un şofer de autobuz aproape îşi dublează veniturile din bonusuri

Canalul nu dezvăluie numele persoanelor care îşi publică listele de salarii, dar sunt vizibile și alte informații: salariul de bază, salariul net, orele suplimentare sau sporurile. Aici sunt înglobate mai multe ocupații, de la zidari până la profesori şi consultanți în afaceri.

ADVERTISEMENT

Publicaţia Fenix Magazine a centralizat mai multe postări, însoţite de “fluturaşii” de salariu aferenţi. Constatăm astfel că, deşi un șofer de autobuz are un venit de bază destul de mic, acesta aproape că își poate dubla salariul prin bonusuri și ore suplimentare.

Spre exemplu, un şofer de autobuz în Bavaria, în vârstă de 23 de ani, încadrat în clasa fiscală 1, are un salariu de bază de 2.471,09 euro, dar cu orele suplimentare și sporurile ajunge la 5.997 euro brut, adică 3.750,94 euro câștig net. Şi lucrătorii în industria berii câştigă bine, cum este cazul unui bavarez de 30 de ani, care la o săptămână de lucru 38 de ore, dar cu munca în ture (uneori şi sambata), ajunge la 4.990,09 euro salariu brut si 3.140,21 euro venit net.

ADVERTISEMENT

Cu aproape 1.000 de euro mai puţin câştigă un educator din Bavaria, de 26 de ani, care la o săptămână de lucru de 35 de ore raportează un câştig lunar de 3.320,53 euro brut total și 2.177,72 euro net. Chiar mai puţin câştigă un instructor auto de 30 de ani, care la o săptămână de lucru de 30 de ore încasează 2.822,87 euro brut şi 1.909,31 euro salariu net.

Un poştaş abia trece de 2.000 de euro

Un executor judecătoresc din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest, care munceşte 40 de ore pe săptămână, fără ture, are un venit de 3.445,69 euro brut și 2.872,86 euro net (fără asigurări de sănătate), comparabil cu cel al unui logoped din Saxonia, care la acelaşi număr de ore lucrate încasează 3.936,33 euro brut și 2.631,69 euro net.

ADVERTISEMENT

Cel mai mare salariu urcat pe canal este al unui şofer de camion, încadrat în clasa fiscală 3, şi care lucrează în ture: șapte zile la muncă, urmate de trei zile libere. Câştigul său este de de 6.498 euro brut și 4.907,38 euro câștig net (inclusiv ore suplimentare și bonusuri). De această sumă se apropie doar un consultant în management din Hessen, cu 7.246,90 euro salariu brut și 4.778,70 euro câștig net.

În rest, un profesor de 31 de ani din Saxonia-Anhalt, cu 27 de ore săptămânale (fără orele de pregatire), are un venit lunar brut de 4.474 euro, adică 3.512,95 euro salariu net, iar un inspector de poliţie din Berlin, cu indemnizație de noapte și indemnizație de weekend, ajunge la 3.174,13 euro brut și 2944,08 euro venit net (fără asigurări de sănătate). Un zidar care lucrează în nord, în Schleswig-Holstein, ajunge la 2.756,81 euro venit net, cu 40 de ore lucrate pe săptămână, fără muncă în ture, iar un poştaş din Saxonia Inferioară, cu 38,5 ore pe săptămână, are 2.027,69 euro salariu net.

ADVERTISEMENT

“Ar fi deosebit de bine pentru femei dacă salariile ar fi discutate mai deschis. Statistic vorbind, ele încă mai câștigă cu șapte la sută mai puțin decât bărbații care lucrează cu normă întreagă. Dacă știu cât câștigă altcineva care face aceeași muncă aş putea, desigur, să negociez mai bine”, este una dintre concluziile pe care le trage de aici expertul financiar Susanne Althoff. “Spre deosebire de ceea ce cred mulți oameni din Germania, nu este interzis legal să vorbim despre salariu. Multe clauze de confidențialitate din contracte sunt inaplicabile”, continuă ea.

Angajatorul poate interzice dezvăluirea salariului numai dacă poate justifica un interes legitim. În conformitate cu Legea privind transparența salariilor, angajatorii germani sunt chiar obligați să dezvăluie cât câștigă lucrătorii din companie angajaţi pe posturi similare. Cu toate acestea, angajații trebuie să solicite acest lucru în mod activ, opțiunea care este rar folosită, după cum spune Althoff.

ADVERTISEMENT