News

Ce salariu are un polițist după 27 de ani de vechime în MAI. Suma nu e mare: “Abia ne ajunge pentru traiul minim”

În contextul creșterii prețurilor la energie și alimente, polițiștii din România au organizat mai multe proteste la care au transmis că au nevoie de mărirea salariilor.
20.10.2022 | 19:47
Ce salariu are un politist dupa 27 de ani de vechime in MAI Suma nu e mare Abia ne ajunge pentru traiul minim
După aproape 30 de ani de vechime, un politist are un salariu considerat prea mic. Foto: facebook / politiaromana.ro, canva.com – colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

La această situație s-a ajuns și din cauza faptului că sunt numeroase cazuri în care polițist cu vechime are un salariu de doar 4.000 de lei net. În acest context, oamenii legii au subliniat că salariile lor au rămas la nivelul celor din urmă cu 22 de ani.

Polițistul român nu mai este mulțumit de salariu

Și asta s-a întâmplat în condițiile în care prețurile alimentelor au urcat din cauza majorării prețurilor energiei și din cauza creșterii inflației. Mai mult, polițiștii arată că la nivel european, ei au salarii mult sub cele ale confraților din vestul continentului.

ADVERTISEMENT

Exasperați din cauza situației grele în care se află, polițiștii au organizat joi un protest chiar în fața Guvernului României. Semnalul a fost dat mai întâi la Zalău, unde unde zeci de angajați ai Sindicatului Național al Polițiștilor au cerut stoparea creșterii prețurilor la gaz și energie.

Totodată, aceștia au solicitat și creșterea salariilor în raport cu inflația. Oamenii legii consideră că aceasta este singura soluție care îi poate ajuta în aceste vremuri tulburi.

ADVERTISEMENT

Angajații Ministerului Afacerilor Interne (MAI) au mai acuzat că în ceea ce privește norma de hrană și de echipare, situația e și mai rea. În aceste cazuri, finanțarea a rămas la valoarea anului 2009.

Oamenii legii nu mai fac față cheltuielilor

Protestatarii au mai transmis că în ciuda unor creșteri salariale din acest an, polițiștii, militarii și polițiștii de penitenciare supraviețuiesc, nu trăiesc.

ADVERTISEMENT

Salariul unui polițist, după 27 de ani de poliție, este undeva la 4.000 de lei. În condițiile în care avem doi copii, abia ne ajunge pentru traiul minim, de la o lună la alta, nu civilizat. Este foarte greu.

Din păcate, suntem mințiți de vreo 14 ani. Noi facem parte din Uniunea Europeană. Colegii noștri din UE au condiții de muncă de două, trei ori mai ridicate și salariile la fel. Sunt salarii de peste 3.000, 4.000 de euro”, a dezvăluit un polițist pentru jurnaliștii televiziunii România TV.

ADVERTISEMENT

La rândul său, un alt polițist a declarat: ”Salariile sunt mici: 2.000, 2.300 netul la mine. Nu cred că se rezolvă nimic, nu ne bagă nimeni în seamă.”

ADVERTISEMENT