News

Ce salariu trebuie să câștigi în funcție de vârstă. Leafa pe care trebuie să o primești la anii tăi

Salarii de Est, prețuri de Vest. Ce retribuție lunară trebuie să încaseze un angajat român în funcție de vârsta pe care o are.
13.05.2023 | 15:07
Ce salariu trebuie sa castigi in functie de varsta Leafa pe care trebuie sa o primesti la anii tai
Românii au în continuare salarii mici comparastiv cu alte țări din UE / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Salariile românilor nu mai țin pasul cu scumpirile iar puterea medie de cumpărare este sub media europeană. Totuși, angajații nu au de ales și trebuie să muncească pe sume incomparabil mai mici decât în alte țări ale Uniunii Europene. Chiar dacă există diferențe între salarii în întreaga țară, românii încă relamă venituri minime garantate pentru asigurarea unui trai decent.

Prețuri mari, salarii mici

Majoritatea angajaților români nu sunt mulțumiți de salariile pe care le primesc. Ei spun că volumul de muncă nu este retribuit în mod corespunzător însă foarte mulți nu au de ales. Trebuie să se mulțumească și cu venituri mai modeste pentru a-și achita facturile/ chiriile sau ratele, pentru a-și duce traiul zilnic.

ADVERTISEMENT

Totuși, a fost alcătuit un tabel, firește, ipotetic, al salariilor pe care trebuie să le încaseze angajații din România în funcție de vârsta pe care o au. De precizat că, dacă înainte vreme salariații mai tineri se mulțumeau cu retribuții mai modeste, la ora actuală ei se află chiar printre cei mai exigenți candidați la acest capitol.

6.004 lei, la floarea vârstei

Astfel, potrivit respectivului tabel, la o vârstă cuprinsă între 18 și 24 de ani, salariul ar trebui să fie de 3.938 lei. La o vârstă cuprinsă între 25 și 34 de ani, salariul ar trebui să fie de 5.339 lei. La o vîrstă cuprinsă între 35 și 44 de ani, salariul ar trebui să fie de 6.004 lei. Cei cu vârsta cuprinsă între 44 și 54 de ani ar trebui să primească un salariu de 5.329 lei. În fine, pentru categoria de vârstă de peste 55 de ani, salariul ar trebui să fie de 4.949 lei.

ADVERTISEMENT

Începând de la 1 ianuarie, salariul de bază minim brut garantat este de 3.000 lei. Suma brută nu include sporuri sau alte măruiri. Potrivit Institutuluii Național de Stastistică, în luna martie salariul mediu brut din România a fost de 7290 de lei, o creștere cu 6,5% față de luna februarie (445 lei). Tot în luna martie, salariul mediu net a fost de 4.445 lei, o creștere cu 6,7% (284 lei) comparativ cu luna februarie.

”În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparaţie (decembrie, martie/aprilie)”, potrivit Institutului National de Statistică.

ADVERTISEMENT

Bucureștiul conduce

”Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației”, arată INS. ”Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor din tutun (10989 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2430 lei)”, potrivit INS.

În privința indicatorilor forță de muncă – salariu mediu net, Bucureștiul conduce cu 5.546 lei, urmat de Cluj (5.214), Timiș (4.346 lei), Sibiu (4.446 lei) și Ilfov (4.343). La coada clasamentului se află Tulcea (3.256 lei), Caraș-Severin (3.232 lei), Vrancea (3.196 lei) și Teleorman (3.041 lei).

ADVERTISEMENT

România, la coada clasamentului UE

În continuare, în România cei mai bine plătiți angajați se află cei din domeniul IT, (salariul mediu net de 7.000 lei), urmați de cei din sectorul de management al proiectelor (salariu mediu net de 6.000 de lei).Urmează angajații din sectorul bancar (salariu mediu net de 5.500 lei) și cei din sectorul de telecomunicații (salariu mediu net de 5.000 de lei).

Comparativ cu salariile medii din Uniunea Europeană, România se află mult în partea de jos a clasamentului, alături de Bulgaria sau Ungaria. În urmă cu un an, Parlamentul European a aprobat o serie de noi reguli pentru țările membre pentru asigurarea unor venituri minime cu ajutorul cărora se poate trăi decent.

”Salariul minim este cea mai mică remunerație pe care angajații trebuie să o primească pentru munca depusă. Deși toate țările UE au o formă sau alta de venituri minime, în majoritatea statelor membre această remunerație nu acoperă toate costurile traiului”, potrivit legislativului european.

ADVERTISEMENT
Tags: