News

Ce șanse au, cu adevărat, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu la alegerile locale. Disperare sau lovitură de zile mari 

22.09.2020 | 11:10
Ce sanse au cu adevarat Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu la alegerile locale Disperare sau lovitura de zile mari
ADVERTISEMENT

FANATIK îți propune o analiză a șanselor pe care le au, cu adevărat, Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu la alegerile locale. Cei doi au intrat în cursa pentru fotoliul de primar al Capitalei, dar, conform sondajelor, sunt departe de Gabriela Firea și Nicușor Dan, favoriții bucureștenilor.

Și atunci, care este motivul aflat în spatele acestor candidaturi? Discutăm despre un fost președinte al țării și un fost premier, oameni care, la un moment dat, se bucurau de un uriaș capital de imagine, dar care au mai risipit în timp din încrederea oamenilor.

ADVERTISEMENT

Traian Băsescu este europarlamentar și joacă, fără doar și poate, rolul de locomotivă în partidul pe care l-a înființat. De altfel, fostul șef de stat a arătat că încă poate să stea la masa bogaților, în ciuda scandalurilor în care a fost implicat. A jucat o carte câștigătoare la europarlamentare și a fost unul dintre cei care s-au bucurat de un vot masiv anti PSD.

De ce candidează Traian Băsescu și Călin Popescu Tăriceanu la PMB

Salariul de la Bruxelles este suficient, dar Traian Băsescu nu se poate baza la nesfârșit pe alianțe. Fostul primar al Bucureștiului are ca pecete lupta împotriva social democraților, însă politica românească a dovedit că nu prea ține cont de trecut.

ADVERTISEMENT

O face doar în anumite cazuri și unul dintre ele îi dă încă mari bătăi de cap candidatului PMP. Traian Băsescu luptă din greu să-și convingă admiratorii că nu a fost colaborator al Securității, deși o Instanță a decis acest lucru. „Petrov” sau nu, fostul șef de stat s-a clătinat serios în sondaje.

Drept pentru care, Traian Băsescu are nevoie de o reinventare pentru a rămâne în baza de date a politicienilor care contează. PMP a ales să nu sprijine candidatul PNL/USR/ Plus, deși multă lume a reproșat partidului acest lucru. Mai ales că, la pândă, stă Gabriela Firea, adică un candidat care abia așteaptă o fractură în eșicherul politic de dreapta. Și Băsescu, fix lucrul acesta poate să însemne. Pentru că, în 2020, la alegerile locale, Băsescu nu face altceva decât să ia de la dreapta și să dea la stânga. Cu ambele mâini.

ADVERTISEMENT

De altfel, voturile PMP vin, în mod categoric, din rândul celor care l-au susținut pe Traian Băsescu pe vremea în care acesta a ocupat fotoliul de președinte la Palatul Cotroceni. Și vorbim despre voturi ale dreptei politice, voturi care s-ar putea să ajute mai degrabă candidatul PSD.

Tăriceanu, lider sau încasator?

Dacă în cazul lui Traian Băsescu apare elementul surpriză, nu la fel se întâmplă și în situația lui Călin Popescu Tăriceanu. Președintele ALDE s-a scufundat alături de partidul pe care îl conduce și a deraiat serios la alegerile europarlamentare.

ADVERTISEMENT

ALDE aproape că nici nu a contat și a încasat lovitură după lovitură de la PNL, USR/Plus, PMP și Pro România. Culmea, oamenii din partid n-au fost prea supărați pe lider și au ajuns la concluzia că doar alianța cu Liviu Dragnea i-a adus în pragul unui rezultat rușinos.

Drept pentru care, Călin Popescu Tăriceanu a rupt în cele din urmă prietenia cu PSD și a încercat să salveze corabia de la scufundare. Cu apă la bord, marinarii au sărit care încotro și nu puțini au fost cei care au abandonat totul. Culmea, înainte de alegerile locale, mulți dintre ei sunt ademeniți pe cargo-urile încărcate ale liberalilor.

Încă la timonă, Tăriceanu s-a transformat într-un „iepure” aruncat în cursă de social democrați. Pentru că, în cele din urmă, singurul rol în aceste alegeri pare a fi de a smulge cât mai multe voturi din spectrul politic de dreapta.

Greu de crezut că speranțele celor de la ALDE sunt mai mari, în condițiile în care partidul abia a reușit un 5,6 în București, la alegerile europarlamentare. Mai mult de atât, la prezindențiale, formațiunea lui Tăriceanu nici măcar nu a mai avut candidat propriu, mulți dintre votanți îndreptându-și opțiunea către Mircea Diaconu.

N-a ieșit deloc bine pe București pentru votanții de stânga. Per total, alianța PNL/ USR/Plus a câștigat zdrobitor în toate sectoarele și marja de speranță a lui Tăriceanu pentru a ocupa funcția de primar general al Bucureștiului este una destul de mică.

Ce spun sondajele celor două partide favorite

Un sondaj la comanda PNL arată că Nicușor Dan (PNL-USR-PLUS) este favoritul bucureștenilor în alegerile pentru Primăria Capitalei. El este cotat cu 46,3% și ar câștiga mandatul de primar în fața actualului edil Gabriela Firea (PSD) care ar obține 38,9% din voturi.

Intrat în cursa pentru Primăria București după eșecul negocierilor dintre PMP și PNL-USR-PLUS, fostul președinte Traian Băsescu ar obține doar 8% din voturi, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu ar scoate 5%.

De partea cealaltă, PSD spune că lucrurile stau diferit și conform unui sondaj Gabriela Firea ar câștiga alegerile locale cu 41%. Pe locul 2 se clasează Nicușor Dan cu 34%, în timp ce Traian Băsescu ar strânge 15% din opțiuni.  Călin Popescu Tăriceanu ocupă tot locul 4 cu același procent de 5%.

 

 

ADVERTISEMENT