Life

Ce se află în interiorul Sfinxului din Egipt. Monumentul i-a uimit pe cercetători

Ce se ascunde în interiorul Sfinxului din Egipt. Monumentul istoric i-a uimit pe oamenii de știință. Ce au descoperit aceștia?
12.03.2024 | 17:38
Ce se afla in interiorul Sfinxului din Egipt Monumentul ia uimit pe cercetatori
Ce au descoperit cercetătorii în interiorul Sfinxului din Egipt. Sursa foto: Historia
ADVERTISEMENT

Marele Sfinx din Giza, una dintre cele mai emblematice structuri ale Egiptului Antic, a mistificat istoria sa de-a lungul timpului, și se crede că ascunde secrete încă nedescoperite de către oamenii de știință. Ce au descoperit aceștia până acum?

Ce ascunde marele Sfinx din Giza. Secretele legendarului monument istoric

Statuia de calcar a unui sfinx culcat este, de fapt, o creatură mitică și cea mai veche sculptură monumentală din Egipt. De asemenea, se crede că în țară mai sunt alți sfincși, dar încă nedescoperiți.

ADVERTISEMENT

Sfinxul din Giza a fost construit în jurul anilor 2558 și 2532 î. Hr și înfățișează atât un sfinx mitic, cu trup de leu, și capul faraonului Khafre. Atunci când a fost ridicat, egiptenii au folosit ciocane de piatră și dălți de cupru.

În anul 1978, în colțul carierei Sfinxului, în urma unor săpături s-au găsit trei blocuri de piatră abandonate, în timp ce muncitorii le târau pentru a construi Templul Sfinxului. Tot în interior s-a identificat o trusă de instrumente ale acestora, în care se aflau borcane de apă sau ciocane de piatră.

ADVERTISEMENT

De asemenea, aflați că Sfinxul din Giza a fost o atracție turistică și cu secole în urmă, nu doar în prezent. Inclusiv vechii greci sau romani treceau să-l vadă. Se spune că unii romani au curățat Sfinxul de nisip în secolul I d.Hr. și au făcut o scară monumentală în fața labelor monumentului.

În vârful scărilor era cândva un podium pentru a permite vizualizarea Sfinxului, dar între anii 1931 și 1932 a fost demontat în timpul săpăturilor. Astăzi, forma originală a Sfinxului a fost parțial restaurată cu straturi de blocuri de calcar.

ADVERTISEMENT

Camere ascunse sub Sfinxul din Egipt?

Capul și corpului Sfinxului au fost de-a lungul timpului ținta unor acte de vandalism. Se crede că nasul i-a fost fost rupt între secolele al III-lea și al X-lea d. Hr. Circulă speculații și pe tema unor camere ascunse în Sfinx. Se zvonește că ar acoperi chiar o ”Sală a Recordurilor”, dar nu s-a dovedit nimic în acest sens până acum, potrivit thetravel.com

Sfinxul din Giza ar face parte din Piramida lui Khafre, a doua dintre marile piramide. Fiecare dintre acestea erau parte dintr-un complex alcătuit dintr-un palat, temple sau chiar și gropi imense pentru bărci…solare.

ADVERTISEMENT

S-au identificat și rămășițe ale unui sat muncitoresc, iar întreg complexul s-ar afla la 9 kilometri de malul Nilului. Pe lângă necropola de la Giza, mai există piramide la fel de misterioase, precum cele de la: Abu Sir, Saqqara și Dahshur.

ADVERTISEMENT
Tags: