Poate nu te-ai gândit niciodată, dar te expui la un pericol imens când alegi să consumi apă îmbuteliată zilnic. Deși apa este esențială și ne hidratează organismul, este important să știm cum trebuie consumată, dar și cum se păstrează corect.
Cele mai multe tipuri de apă îmbuteliată din comerț le găsim în sticle de plastic. Fie că vorbim despre apa la jumătate de litru, cinci litri, sau doi litri, pentru mulți această ofertă este cea mai sigură. Există evident și apă îmbuteliată la sticlă de sticlă, chiar și așa, nu mulți sunt tentați să o cumpere.
Care e diferența dintre cele două recipiente? Specialiștii din domeniul sănătății au tras un semnal de alarmă în acest sens. Potrivit acestora, cei care aleg să bea apă îmbuteliată din sticle de plastic ajung să înghită săptămânal cantități semnificative de plastic.
Sau cel puțin asta au demonstrat cele mai recente studii efectuate. Consumată frecvent, apa îmbuteliată ne face să ingerăm o cantitate de plastic. Și totuși cât de mult plastic înghițim după ce consumăm apă la sticlă?
În urma rezultatelor studiului, s-a aflat că este vorba despre cinci grame de particule mici de plastic săptămânal. Ca să înțelegem și mai bine, această greutate este similară cu cea a unui card bancar. În total, anual, o persoană ajunge să înghită în jur de 90.000 de astfel de particule de plastic.
Și totuși ce se întâmplă dacă consumăm plastic? Efectele nu se văd în câteva săptămâni, ci în timp. Acestea pot schimba structura microbiomului uman, astfel că în timp, pot apărea boli metabolice. Printre acestea se numără diabetul, o boală care de altfel afectează numeroși români.
De asemenea, consumul de plastic poate duce și la boli cronice de rinichi, dar și la obezitate. Lukas Kenner, speciliast la departamentul de patologie din cadrul Medical University din Viena, spune că și cei care suferă deja de aceste boli sunt în pericol.
Mai exact, cine suferă de boli cronice își poate agrava starea de sănătate consumând o astfel de cantitate de plastic săptămânal. ”Un intestin sănătos asigură starea de sănătate a organismului. Totuși, schimbările ce intervin la nivelul lui pot genera alte afecțiuni grave”, a dezvăluit acesta, potrivit The Sun.
De asemenea, studiul efectuat a mai demonstrat și că cei care consumă până la 5 grame de plastic pe săptămână pot ajunge sub risc de cancer. Treptat, aceste particule devin un real pericol pentru organismul nostru, iar noi nici măcar nu știm cauza.
Și totuși ce alte alternative avem? Nici măcar apa de la chiuvetă nu mai este atât de sigură. Aceasta conține la rândul ei plastic, dar într-o cantitate mai mică decât apa îmbuteliată. Totul depinde de zona geografică a acesteia.