News

Ce se întâmplă chiar în aceste momente cu Cristian Pomohaci. Judecătorii i-au modificat sentința

07.12.2020 | 09:49
Ce se intampla chiar in aceste momente cu Cristian Pomohaci Judecatorii iau modificat sentinta
ADVERTISEMENT

Fostul preot Cristian Pomohaci are parte de o surpriză de proporții tocmai înainte de sărbători. Acuzat de evaziune fiscală, în 2018, după care a primit obligația de a nu părăsi țara, acesta a primit o veste fulger care a schimbat traiectoria dosarului.

Cristian Pomohaci este în culmea fericirii, căci i-a fost ridicată restricția de a părăsi România în această perioadă în care va fi, totuși, supravegheat și va presta o muncă în folosul comunității. Decizia judecătorilor este publică, iar cheltuielile de judecată vor fi suportate de către Stat.

ADVERTISEMENT

„Admite apelul inculpatului P.C.D. (Pomohaci Cristian Dorin – n.r.) împotriva sentinţei penale nr. 28 din 11 martie 2020 pronunţată de Tribunalul Mureş în dosarul nr. 1841/102/2018.

Desfiinţează în parte hotărârea atacată şi rejudecă în următoarele limite cauza: Înlătură aplicarea faţă de inculpat a obligaţiei de a nu părăsi teritoriul României. Pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte doar următoarea obligaţie: – să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate cu instituţiile din comunitate.

ADVERTISEMENT

Pe durata termenului de supraveghere inculpatul va presta o muncă neremunerată pe o perioadă de 90 de zile în cadrul sau în beneficiul Primăriei Rebrişoara, judeţul Bistriţa-Năsăud, sau în cadrul Primăriei Miercurea Nirajului, judeţul Mureş. Menţine restul dispoziţiilor sentinţei penale atacate. Cheltuielile judiciare în apel rămân în sarcina statului.

Suma de 300 lei, onorariu avocaţial parţial pentru avocatul desemnat din oficiu pe seama inculpatului se va înainta de Ministerul Justiţiei către Baroul Mureş. Definitivă”, au decis judecătorii.

ADVERTISEMENT

Cristian Pomohaci a făcut evaziune fiscală

În 2018, fostul preot a fost acuzat de evaziune fiscală, dosar care în continuare se află pe masa judecătorilor. Cristian Pomohaci nu și-a declarat toate veniturile încasate pentru a nu plăti taxe la Stat.

„În perioada ianuarie 2012 – octombrie 2017, sustrăgându-se de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale prevăzute de Codul fiscal, a declarat la organul fiscal teritorial venituri obținute din cedarea folosinței bunurilor imobile aflate în proprietatea sa mai mici decât cele obținute în realitate. În mod concret, suma nedeclarată de suspectul Pomohaci Cristian-Dorin este de 684.487 lei (echivalentul a 152.883 euro), aferentă cedării folosinței a 11 bunuri imobile deținute. Aceasta a avut drept consecință prejudicierea bugetului general consolidat al statului cu suma totală de 136.572 lei, din care 114.687 lei reprezintă impozit pe venit, iar 21.885 lei contribuția la asigurările sociale”, era menţionat în comunicatul Ministerului Public.

ADVERTISEMENT

A fost acuzat de hărțuire sexuală

Scandalul fostului preot a început în urmă cu câțiva ani, după ce ar fi încercat să corupă sexual un minor de 17 ani. Cristian Pomohaci ar fi fost acuzat că ar fi întreținut relații sexuale și cu alți minori.

După aceste acuzații, preotul Cristian Pomohaci a fost caterisit, decizie luată Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia. „În urma judecării cazului părintelui Cristian Pomohaci, Consistoriul Eparhial s-a pronunţat şi a hotărât caterisirea părintelui. Înseamnă pirederea preoţiei pentru totdeauna şi a posibilităţii de a ocupa un post în activităţile bisericeşti”, a  declarat, în 2017, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, Oliviu Botoi.

Cristian Pomohaci nu va mai putea fi preot vreodată

„În cele 30 de zile pe care le-a avut la dispoziţie pentru a-şi prezenta probe sau dovezi care sa-l dezvinovăţească, părintele Cristian Pomohaci a înaintat centrului eparhial o singură cerere prin care a solicitat retragerea temporară din preoţie pe motive de sănătate. Ieri (miercuri – n.r.), cererea şi dosarul părintelui au fost discutate în permanenţa consiliului eparhial iar dosarul a fost trimis spre judecare Consistoriului eparhial care s-a întrunit astăzi (joi – n.r.) începând cu ora 12.00.

Membrii consistoriului s-au retras pentru a se pronunţa asupra sentinţei şi ea va fi făcută publică mâine dimineața (vineri – n.r.). Părintele Cristian Pomohaci nu a fost prezent la proces, avea dreptul să se prezinte”, declara preotul Oliviu Botoi.

ADVERTISEMENT