News

Ce se întâmplă cu cel mai mare asteroid al anului! Ce șanse are să lovească Pământul

21.03.2021 | 12:59
Ce se intampla cu cel mai mare asteroid al anului Ce sanse are sa loveasca Pamantul
Asteroidul a fost botezat „2001 FO32”. Sursa foto - hepta.ro
ADVERTISEMENT

FANATIK îți spune ce se întâmplă cu cel mai mare asteroid al anului, dar și ce șanse are acesta să lovească Pământul. Astfel, conform specialiștilor în domeniu, imensul asteroid trece la vreo două milioane de kilometri distanţă, fără niciun risc de coliziune.

Cu toate acestea, evenimentul va permite astronomilor să studieze obiectul îndeaproape datorită aparatelor ultramoderne.

ADVERTISEMENT

Numit ”2001 FO32” şi cu un diametru mai mic de un kilometru, acesta se va învârti cu 124.000 km / h, „mai repede decât majoritatea asteroizilor” care trec aproape de Pământ.

Ce se întâmplă cu cel mai mare asteroid al anului 2021!

Interesant este că acest corp stâncos nu se află la prima vizită. Acesta va trece cel mai aproape de planeta noastră în jurul orei 16:02, dar se va afla la 2.016.158 km de Pământ sau de circa cinci ori mai mare decât distanţa Terra-Lună.

ADVERTISEMENT

 „Nu există niciun risc de coliziune cu planeta noastră”,  asigură agenţia spaţială americană.” Traiectoria sa este într-adevăr suficient de cunoscută şi regulată pentru a exclude orice pericol”, garantează experţii Observatorului Paris-PSL.

În ciuda datelor pe care specialiștii le transmit, corpul este considerat  „potenţial periculos”. Așa se întâmplă cu toţi asteroizii a căror orbită este mai mică de 19,5 ori distanţa Pământ – Lună şi al cărui diametru este mai mare de 140 de metri.

ADVERTISEMENT

De altfel, tocmai această categorie este „urmărită fără încetare de astronomii din întreaga lume pentru a întocmi cel mai exhaustiv inventar posibil”, subliniază Observatorul.

De remarcat că ”2001 FO32” a fost observat pentru prima dată în 2001. Încă de atunci, acesta a intrat sub atenta supraveghere a experților. Oamenii care îl studiază spun că aparţine familiei de asteroizi din apropierea Pământului „Apollo”, care înconjoară Soarele în mai puţin de un an şi se pot încrucişa cu orbita terestră.

ADVERTISEMENT

Potrivit CNEOS, „astronomii amatori din emisfera sudică şi la latitudini nordice joase ar trebui să o poată vedea. Va trebui să aşteptăm până se întunecă şi să ne înarmăm cu un telescop bun de cel puţin 20 de centimetri în diametru. Ar trebui să vedem un punct alb care se mişcă ca un satelit”,  a declarat Florent Delefie de la Observatorul din Paris

ADVERTISEMENT