News

Ce se întâmplă cu dozele nefolosite de vaccin anti-Covid. Anunțul oficial al autorităților

28.12.2020 | 19:54
Ce se intampla cu dozele nefolosite de vaccin antiCovid Anuntul oficial al autoritatilor
Ce se întâmplă cu dozele nefolosite de vaccin împotriva Covid-19
ADVERTISEMENT

Comitetul naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea a anunţat  ce se va întâmpla cu dozele de vaccin anti-Covid din prima tranşă care au rămas neutilizate.

Dozele au fost distribuite până acum către cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus.

ADVERTISEMENT

Autoritățile au făcut mai multe precizări cu privire la modul în care s-au distribuit vaccinurile din prima transă recepţionată de România, dar și unde va ajunge eventualul excedent de doze.

Unde ajung dozele nefolosite de vaccin anti-Covid?

“În acest moment, restul dozelor, adică diferenţa actuală dintre numărul total de doze livrat în data de 25 decembrie şi necesarul pentru cele 10 spitale de boli infecţioase aflate în prima linie în lupta împotriva COVID-19) este depozitat la Institutul de Cercetare Dezvoltare Medico Militară ‘Cantacuzino’, desemnat, conform legislaţiei, centru unic de stocare.

ADVERTISEMENT

După terminarea perioadei de administrare a primei doze în cele 10 spitale de linia întâi, eventualul excedent de doze (eventualele doze care nu ar fi consumate în cele 10 spitale) va fi distribuit către celelalte unităţi medicale care au organizat centre de vaccinare conform arondării teritoriale judeţene la Institutul ‘Cantacuzino’, în vederea utilizării, la maxim, a acestei prime tranşe livrate României”, a transmis Comitetul Național, conform Agerpres.

În data de 25 decembrie, România a primit prima tranşă de vaccinuri. Au fost 2 containere care au avut cinci cutii a câte 195 de flacoane multidoză, adică 975 fiecare.

ADVERTISEMENT

Produsul BioNTech-Pfizer este ţinut în flacoane multidoză, un flacon conţinând câte cinci doze. Astfel, numărul de doze de vaccin recepţionate a fost de 9.750.

Distribuirea acestor prime doze de vaccin s-a făcut conform necesarului cerut de cele 10 spitale de boli infecţioase. Au fost solicitate 3.035 de doze de vaccin pentru prima administrare, respectiv 3.035 pentru rapel (doze rezervate pentru a doua administrare), potrivit sursei citate.

ADVERTISEMENT

Comitetul naţional precizează că dozele de vaccin rămase de la cele 10 spitale vor fi redistribuite către alte unităţi medicale care au organizat centre de imunizare. Oricum, începând cu tranşa următoare ce va fi livrată României, se vor distribui vaccinuri către toate unităţile medicale în care au fost organizate centre de vaccinare.

ADVERTISEMENT