News

Ce se întâmplă cu elevii care refuză testarea COVID. Cîţu: “Încercăm să oferim toate variantele ca şcoala să meargă”

Elevii vor fi testați COVID cu teste antigen neinvazive și, potrivit premierului, toți școlarii care nu testează vor face cursuri online.
01.10.2021 | 14:19
Ce se intampla cu elevii care refuza testarea COVID Citu Incercam sa oferim toate variantele ca scoala sa mearga
ADVERTISEMENT

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi seară, la TVR 1, că toți elevii care nu se testează pentru COVID vor trece la sistemul de învățământ online. De asemenea, premierul a mai precizat că noile teste anti-covid pentru copii sunt simple.

Cîţu a declarat că testarea elevilor va fi efectuată de personalul din cabinetele şcolare sau, la cerere, de către personalul DSP-ului din localitate. De asemenea, aceste teste pot fi efectuate și într-o clinică agreată de părinte. Premierul a mai afirmat că toți elevii care nu se testează pentru COVID vor continua cursurile online.

ADVERTISEMENT

Premierul  a fost întrebat, joi seară, la TVR 1, dacă autorităţile au luat în calcul şi situaţia în care părinţii refuză pentru copiii lor testarea COVID.

Noile teste sunt “simple”

Este adevărat, a fost această situaţie până acum, cu acele teste care erau aşa-numite ‘invazive’, eu sper să nu mai existe această situaţie“, a spus Cîțu, precizând că noile  teste sunt “simple“.

ADVERTISEMENT

Noi încercăm să oferim toate variantele ca şcoala să meargă în continuare cu prezenţă fizică. Dacă cineva nu vrea să-şi testeze copilul la şcoală, poate să o facă în altă parte, unde are încredere să-l testeze. Copilul netestat rămâne în online“, a mai precizat Cîţu.

Referitor la disponibilitatea noilor teste COVID, Cîțu a declarat că acestea vor fi disponibile în şcoli cât mai curând, unele fiind deja pe stoc:  “Sunt unele pe stoc, nu ştiu câte, care este exact suma, ce număr de teste avem, dar se va urgenta această procedură, pentru a avea testele cât mai rapid“.

ADVERTISEMENT

Testul din salivă funcționează tot pe tehnologia PCR

Noul test rapid antigen permite depistarea virusului SARS-CoV-2 în sputa din cavitatea bucală.

Cum sputa s-a dovedit a fi un specimen clinic valoros pentru diagnosticarea COVID-19, utilizarea a astfel de probe este o alternativă convenabilă și rapidă la testele moleculare convenționale pe bază de tampon nazofaringian. Testul din salivă  se bazează tot pe tehnologia PCR, care amplifică mici cantități de ADN viral, favorizând astfel diagnosticul pentru COVID-19.

Sensibilitatea clinică a testului rapid antigen este 99.68%, iar specificitatea clinică este de 100%.

ADVERTISEMENT

Personalul din școli, vaccinat sau testat

„Mă interesează ca personalul care lucrează în aceste școli să fie vaccinat sau cel puțin testat în perioada următoare. Una este testarea pentru elevi și alta e pentru personalul didactic. Acolo vom impune reguli mai ferme, venim cu un proiect de lege care merge în Parlament și va impune testarea obligatorie pe costul celui care nu vrea să se vaccineze.

Dacă nu e nimeni infectat se vor face teste și apoi se va vedea care e situația în școala respectivă. Într-o localitate în care ai incidența așa mare, probabilitatea e mare să fie cineva infectat, dar noi oferim și această posibilitate, dacă totuși există această variantă în care să nu fie în școală persoane infectate, să meargă școala mai departe. Vom lua pe fiecare clasă în parte și apoi se va evalua pe școală”, a explicat premierul Cîțu, joi seara, la TVR 1.

ADVERTISEMENT