News

Ce se întâmplă cu maşina, de fapt, când se aprinde martorul de combustibil. Câți kilometri mai poți merge

Cât mai pot merge cu martorul de combustibil aprins, o întrebare care îi fascinează pe mulți dintre șoferi. Depinde, este răspunsul pe care îl dau specialiștii
16.09.2023 | 16:51
Ce se intampla cu masina de fapt cand se aprinde martorul de combustibil Cati kilometri mai poti merge
Ce distanță poate fi parcursă după aprinderea martorului de combustibil Sursa foto: vecteezy.com
ADVERTISEMENT

Una dintre cele mai frecvente întrebări care circula printre posesorii de autovehicule este legată de cantitatea de combustibil rămasă în rezervorul mașinii în momentul în care se aprinde martorul de combustibil și ce distanță mai pot parcurge în aceste condiții.

Ce se întâmplă cu mașina, de fapt, când se aprinde martorul de combustibil

Potrivit specialiștilor, martorul de rezervor gol se aprinde, în cele mai multe cazuri, atunci când mașina mai are o autonomie estimată de circa 50 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Totuși, pentru că estimarea autonomiei, efectuat de computerul de bord al mașinii, se bazează pe o medie de consum, este dificil de aproximat o cantitate de combustibil în litri, mai precizează jurnaliștii de la Promotor.

Potrivit aceleiași surse, pentru că producătorii nu vor să-și riște reputația, tind să asigure o marjă generoasă de siguranță, așa că în rezervor va fi mereu mai mult combustibil decât cantitatea minimă necesară pentru parcurgerea unei distanțe de 50 de kilometri.

ADVERTISEMENT

Distanța care poate fi parcursă ”pe roșu” depinde însă într-o măsură importantă de stilul de condus al utilizatorului mașinii. Așa încât, în funcție de stilul de condus, un șofer poate parcurge chiar și mai mult de 50 de kilometri cu martorul de combustibil aprins, dar și o distanță mult mai scurtă.

Cum să faci economie de combustibil

Nu este recomandat condusul cu martorul de combustibil aprins decât în cazuri excepționale. Și asta din cauză că funcționarea motorului în aceste condiții ar putea duce la blocarea pompei de combustibil cu impurități sau la supraîncălzirea acesteia. De aceea, se recomandă ca rezervorul să fie la cel puțin un sfert din capacitate pentru a evita acest gen de probleme.

ADVERTISEMENT

Specialiștii vin și cu câteva recomandări care îi ajută pe șoferi să facă economie de combustibil. Astfel, este recomandat condusul cu o viteză decentă, un stil de condus precaut, frânarea bruscă și accelerarea puternică ducând la un consum mai mare de combustibil.

De asemenea, ajută o verificare periodică a presiunii din pneuri, respectarea intervalului între revizii, utilizarea de pneuri adaptate sezonului, umflarea anvelopelor conform indicațiilor producătorului.

ADVERTISEMENT

Deși în ultima vreme prețurile combustibililor au crescut, guvernul încă nu ia în calcul reintroducerea subvenției de 50 de bani pe litru. Premierul Marcel Ciolacu a declarat că executivul va analiza motivul pentru care prețurile au crescut.

ADVERTISEMENT