News

Cât îl costă pe un șofer român Dacia Spring la fiecare 100 de km. Mașina electrică e de 3 ori mai ieftină ca una pe benzină sau motorină

Cât îl costă pe un șofer român Dacia Spring la fiecare 100 de km. Mașina electrică este de trei ori mai ieftină ca una pe combustibil clasic.
09.09.2023 | 08:00
Cat il costa pe un sofer roman Dacia Spring la fiecare 100 de km Masina electrica e de 3 ori mai ieftina ca una pe benzina sau motorina
Cât îl costă pe un șofer român Dacia Spring pentru fiecare 100 de km parcurși. Foto: Colaj Fanatik / Dacia
ADVERTISEMENT

Cât îl costă pe un șofer român Dacia Spring la fiecare 100 de km. Această mașină electrică este mult mai ieftină decât una care funcționează pe bază pe motorină sau benzină.

Cât îl costă pe un șofer român Dacia Spring pentru fiecare 100 de km parcurși

Prețul este unul mult mai mic față de combustibilii clasici. La 100 de kilometri, un șofer al unei mașini electrice plătește în jur de 20 sau 30 de lei.

ADVERTISEMENT

“La suta de kilometri, undeva la 20 şi ceva, 30 de lei”, spune Cristi Miclea, un șofer ce deține o Dacia Spring electrică, conform Observator.

Acesta spune că este evident că mașinile electrice sunt mult mai ieftine, cel puțin din punctul de vedere al încărcării lor cu energie electrică.

ADVERTISEMENT

“Având în vedere prețurile crescute la energie și combustibil, cred că toată lumea e de acord că e mai ieftin să mergi cu o mașină electrică”, mai spune Cristi Miclea.

Câți bani am economisi dacă am avea o mașină electrică

Calculele ne arată și câți bani ar putea fi economisiți folosind o mașină electrică. În 12 luni, cu un rulaj de 20.000 de km, am putea să economisim nu mai puțin de 10.000 de lei.

ADVERTISEMENT

Desigur că lucrurile nu sunt numai roz, pentru că altfel am vedea numai mașini electrice pe stradă. Sunt circa 35.000 de astfel de vehicule la noi în țară, dar stațiile de încărcare sunt insuficient: doar 1.800 în toată țara.

Așa că este posibil să stai și să aștepți la coadă ore bune pentru a încărca mașina. Un alt minus este că mașinile electrice au o autonomie mai mică în comparație cu celelalte. Acest lucru poate limita distanțele pe care le puteți parcurge fără a necesita o încărcare.

ADVERTISEMENT

Bateriile mașinilor electrice se deteriorează în timp. Acest lucru poate duce la o scădere a autonomiei și la costuri de înlocuire.

Totuși, mulți sunt încântați de scăderea masivă a costurilor pentru combustibil, chiar dacă mașinile electrice au un cost de achiziție mai mare. Ele costă în jur de 10.000 de euro, cu programul Rabla Plus.

ADVERTISEMENT