News

Ce se întâmplă cu noile taloane de pensie. Detaliul banal la care trebuie să fie atenţi toţi pensionarii

Începând cu 1 ianuarie 2023 pensiile vor fi mărite, însă vor exista modificări chiar și în privința taloanelor de pensie.
25.11.2022 | 07:54
Ce se intampla cu noile taloane de pensie Detaliul banal la care trebuie sa fie atenti toti pensionarii
Noul talon de pensie. Foto: RTV
ADVERTISEMENT

Președintele Casei de Pensii Daniel Baciu a vorbit despre aceste modificări și i-a anunțat pe pensionari la ce detaliu să fie atenți.

Detaliu important pe talonul de pensie

Noile taloane de pensie vor ajunge la pensionari în momentul în care vor primi pensia mărită, după majorarea punctului de pensie de la 1586 de lei la 1784 de lei.

ADVERTISEMENT

În condițiile în care aproximativ cinci milioane de bătrâni așteaptă noile taloane, Daniel Baciu a făcut o serie de declarații lămuritoare. Așadar, procesul de tipărire al noilor cupoane de pensie va începe în decembrie, după ce legea va fi publicată în Monitorul Oficial, potrivit Playtech.

”Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial.

ADVERTISEMENT

Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date.

Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a transmis Daniel Baciu.

ADVERTISEMENT

Pe noile taloane de pensie se va regăsi atât valoarea acestora, cât și valoarea ajutorului acordat de guvern pentru pensionarii cu venituri mici.

Așadar, un pensionar care primește 1200 de lei va găsi pe talon valoarea pensiei, dar și valoarea ajutorului de care va beneficia, în acest caz 1.000 de lei. Suma de ajutor social va ajunge la pensionari în două tranșe, prima fiind plătită chiar în ianuarie.

ADVERTISEMENT

Ajutoarele variază în funcție de pensie și vârstă, însă majoritatea bătrânilor din România vor primi, într-o formă sau alta, o mână de ajutor în 2023. Asta, în condițiile în care inflația poate atinge 16% până la finele anului.

ADVERTISEMENT