News

Se rupe coaliția de guvernare? PSD amenință cu destrămarea alianței, PNL vorbește de alegeri anticipate

Probleme în coaliția de guvernare, unde PSD amenință că va părăsi corabia și va declanșa alegerile anticipate. PNL ia în considerare toate scenariile, potrivit analiștilor politici.
03.08.2022 | 16:30
Se rupe coalitia de guvernare PSD ameninta cu destramarea aliantei PNL vorbeste de alegeri anticipate
Marcel Ciolacu ar putea să iasă de la guvernare, împreună cu partidul pe care-l conduce. Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Conform Antena 3, liberalii se plâng în spatele ușilor închise că cei din PSD vor să iasă de la guvernare. Lucian Bode, secretarul general al PNL, a anunțat într-o ședință a Biroului Permanent că toate scenariile sunt posibile.

PNL se teme că PSD iese de la guvernare la toamnă

Potrivit sursei citate, aproximativ 15 liberali au participat la ședința condusă de Lucian Bode. Liberalii au dezbătut, în principal, excluderea UDMR de la guvernare. Discursul lui Viktor Orban și refuzul celor din UDMR de a-l condamna, pare să fie o linie roșie pe care cei din PNL nu o pot accepta.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, Antena 3 susține că Lucian Bode le ia apărarea celor din UDMR și îi vrea în continuare alături de PNL, mai ales că PSD ar fi amenințat că iese în toamnă de la guvernare. Problemele ar fi declanșate de mai multe neînțelegeri între PSD și PNL pe tema unui pachet social în valoare de 40 de miliarde de lei.

În acest context, atât liberalii cât și social-democrații iau în considerare organizarea alegerilor anticipate în primăvară. În mod normal alegerile parlamentare ar trebui să fie organizate peste doi ani, însă o criză politică ar putea să le declanșeze mai devreme.

ADVERTISEMENT

Cel mai probabil, PSD vrea să profite de faptul că se apropie de 40% în sondajele de opinie, moment prielnic pentru a forma un alt guvern, fără PNL. Cu toate acestea, rămâne de văzut cine ar putea să ajungă la ”masa bogaților” alături de PSD, pentru că o alianță PSD – USR sau PSD – AUR pare improbabilă.

Mai mult, UDMR e singurul partid din afara celor mari care pare capabil să atingă pragul electoral de 5%. Totuși, PSD a fost cel mai mare critic al UDMR-ului pentru că aceștia au refuzat să-l critice pe Viktor Orban pentru discursul rasist de la Băile Tușnad.

ADVERTISEMENT

Coaliția de guvernare PSD – PNL părea să fi ajuns la un consens general, deși inițial era improbabil. Rivali de o viață, social democrații și liberalii au conviețuit fără probleme în această perioadă și certurile au fost aproape inexistente. Cu toate acestea, au existat unele nemulțumiri în rândul PSD atunci când PNL s-a opus anumitor măsuri considerate ”populiste”.

De altfel, Marcel Ciolacu este singurul care și-a ”înțepat” rareori rivalii din PNL. ”Ce să fac? Tot timpul să am dreptate? Câteodată obosești să ai dreptate. În acest moment, statul român trebuie să își facă treaba”, e probabil cea mai faimoasă replică oferit de liderul PSD în ultima perioadă, cu trimitere la faptul că PSD oferă mereu soluții viabile, spre deosebire de cei din PNL.

ADVERTISEMENT

Până și președintele Klaus Iohannis, ”rivalul” obișnuit al Partidului Social Democrat, a declarat în mai multe rânduri că apreciază actuala coaliție de guvernare, pe care o consideră performantă.

ADVERTISEMENT