News

Ce se întâmplă cu pensiile private. Anunțul care îi sperie pe români

Anunț îngrijorător despre pensiile private ale românilor. Cum le poate fi afectat acest venit, după ce autoritățile au început demersul de retragere din Banca Internațională de Investiții, care are acționariat rusesc?
28.05.2022 | 09:39
Ce se intampla cu pensiile private Anuntul care ii sperie pe romani
Avocatul Gheorghe Piperea trage un semnal de alarmă în legătură cu fondurile de pensii private. Sursa foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Avocatul Gheorghe Piperea trage un semnal de alarmă în legătură cu pensiile private ale românilor, după ce ministrul finanțelor, Adrian Câciu, a anunțat că ne vom retrage din Banca Internațională de Investiții, instituție cu acționariat rusesc.

Avocatul Gheorghe Piperea: ”În fondurile de pensii sunt banii noștri de pensii, colectați din venituri”

Gheorghe Piperea spune că fondurile de pensii administrate private au expuneri mari pe obligațiile prevăzute de Banca Internațională de Investiții, iar România este un membru important. Drept urmare, vom pierde sute de milioane de euro prin retragere.

ADVERTISEMENT

”Obligațiunile deținute de fondurile de pensii la această bancă scad vertiginos. Pierderile sunt deja mai mari de 200 de milioane de euro. Culmea este că nu le cumpără nimeni – există un proiect de lege care intenționează prelungirea cu un an a termenului în care fondurile de pensii trebuie să scape de aceste obligațiuni – junk.

Dar cine spune că se termină războiul așa de repede? Și cine spune că lumea va re-începe afacerile cu rușii, în loc să tragă o noua cortină de fier peste ruși?

ADVERTISEMENT

Dacă nu știți, în fondurile de pensii sunt banii noștri de pensii, colectați din veniturile noastre. Deci, pierderea de 200 de milioane de euro e pierderea noastră”, a declarat avocatul Gheorghe Piperea la Antena 3.

Probleme la fondurile de pensii

Gheorghe Piperea a mai subliniat că sunt probleme la fondurile de pensii, iar ASF nu a sesizat situația. Concret, sunt scăderi care ar depăși jumătatea procentului de inflație.

ADVERTISEMENT

”Ceea ce am văzut zilele acestea este cu totul întâmplător – este un lanț cauzal al întâmplărilor pentru că nu am sesizat la timp și nici ASF nu ne-a spus că sunt niște probleme la fondurile de pensii.

Sunt niște scăderi care se duc dincolo de jumătatea procentului de inflație și probabil se întâmplă asta pentru că se prelungește la nesfârșit acest război”, a mai spus Gheorghe Piperea.

ADVERTISEMENT

Miercuri, Guvernul României a aprobat două proiecte prin care vom începe demersurile de retragere a țării noaste din Banca Internaţională de Cooperare Economică și Banca Internaţională de Investiţii, care au acționariat rusesc.

ADVERTISEMENT
Tags: