News

Ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale. Românii care ar putea primi facturi mai mici

Guvernul are pe masă o modificare importantă la plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale. O parte dintre români ar putea avea parte de facturi mai mici.
29.02.2024 | 07:01
Ce se intampla cu plafonarea preturilor la energie si gaze naturale Romanii care ar putea primi facturi mai mici
Plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale, noi modificări? Câți românii care ar putea primi facturi mai mici. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

În curând, legislația privind plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale ar putea suferi modificări importante. În urma lor, circa un milion de români ar putea plăti facturi mai mici. Care sunt acești cetățeni.

Plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale, noi modificări? Câți românii care ar putea primi facturi mai mici

La începutul anului 2024, ministrul energiei, Sebastian Burduja, a spus că Guvernul intenționează să păstreze schema de plafonare a preţurilor din energie și gaze naturale până în martie 2025.

ADVERTISEMENT

Cu un an înainte de expirarea termenului, Executivul lucrează la modificarea legilației de plafonare a tarifelor la gaze și curent. Dintr-un draft de Ordonanță de Urgență reiese că plafonarea va fi prelungită până la 31 martie 2026.

Iar veștile sunt foarte bune pentru mulți români. Actul aduce multe schimbări importante pentru consumatori. Mai exact, guvernanții au intenția de a reduce plafonul de 1,3 lei/kWh, cel plătit de clienții casnici cu consum mare (undeva la sub 10% din numărul total de consumatori).

ADVERTISEMENT

În paralel, se mai discută și despre o potențială reducere a acestui plafon de 1,3 lei/kWh și pentru industrie, dar încă nu este stabilit un nivel cert. Guvernul ar dori o coborâre a prețului maxim plafonat pentru industrie spre nivelul de 1 leu/kWh pentru tot consumul.

Pentru facturile de curent, în acest moment sunt trei plafoane de preţ. Vorbim de 68 de bani pe kWh, 80 de bani şi tariful maxim – de 1,3 lei, pentru cei care consumă lunar peste 255 de kWh.

ADVERTISEMENT

Din informațiile celor de la Observator News, acesta din urmă ar urma să fie redus, la 1 leu şi 20 bani. Dacă măsura se aplică, o gospodărie care are un consum de 400 de kWh va ajunge de la o factură de 520 de lei, în prezent, la una de 480 de lei, adică o scădere de 40 de lei. Circa un milion de români vor fi în această situație de a avea facturi mai mici.

Plafoanele de 68 și 90 de bani ar rămâne nemodificate

Pentru restul de 90% dintre români, nu se schimbă nimic. Aceștia vor plăti în continuare 68 şi 80 de bani pe kWh, în funcţie de consumul lunar. Facturile ar putea scădea cu o condiție aici: dacă furnizorii le oferă preţuri sub nivelul maxim stabilit de autorităţi.

ADVERTISEMENT

Dacă vorbim de tarifele la gaze naturale, aici există un singur plafon: de 0,31 lei/kWh. Partea bună în acest sector este că unii operatorii vin cu preţuri de circa 0,27 lei/kWh.

ADVERTISEMENT